Buitenland

Rusland: ‘Nachtelijke aanvallen door Oekraïense terreurgroepen afgeslagen’

12-03-2024 12:21

Oekraïne
AP Photo/Efrem Lukatsky.

Rusland zegt dat in de grensregio’s Koersk en Belgorod nachtelijke aanvallen door Oekraïense troepen zijn afgeslagen, aldus het ANP.

De nieuwssite The Moscow Times citeert uit een verklaring van het Russische ministerie van Defensie: “Oekraïense terreurgroepen probeerden met tanks en gepantserde voertuigen het grondgebied van de Russische Federatie binnen te vallen.”

‘Aanzienlijke verliezen aan Oekraïense kant’

Er zouden raketten, artillerie en gevechtsvliegtuigen zijn ingezet bij een tegenaanval door Russische strijdkrachten, waarbij volgens de Russen aan Oekraïense kant “aanzienlijke verliezen” zouden zijn geleden.

Invallen door gewapende groepen zijn een zeldzaamheid, ondanks dat er vaker beschietingen zijn in het grensgebied. De regionale gouverneur heeft bevestigd dat sprake was van een vuurgevecht bij de grensplaats.

Anti-Kremlingroep ‘Vrijheid-van-Rusland-Legioen’

Het Vrijheid-van-Rusland-Legioen verklaarde eerder al een aanval te hebben uitgevoerd op Russisch grondgebied: “We zijn de grens overgestoken”, meldde deze anti-Kremlingroep. Ze stelden dat een gepantserd voertuig te hebben vernietigd in de  plaats Tjotkino en toonde als bewijs videobeelden.

Een vertegenwoordiger van het legioen zei dinsdag tegen persbureau AFP dat er in de twee grensregio’s nog steeds wordt gevochten, waarbij Russische troepen meerdere voertuigen verloren zouden hebben. Het Vrijheid-van-Rusland-Legioen laat weten de operaties te willen uitbreiden naar andere regio’s.

Westers materieel en wapentuig

Afgelopen jaar vond er een vergelijkbare aanval van dergelijke groepen plaats in de grensregio Belgorod, wat destijds leidde tot bezorgdheid onder bondgenoten van Oekraïne. Uit beelden zou namelijk blijken dat deze groepen aanvallen uitvoerden op Russisch grondgebied, gebruik makend van westers materieel en wapentuig.