Politiek

Eerste Kamer stemt voor wetswijziging: voortaan automatische toekenning dubbele kinderbijslag bij Wlz-indicatie

13-03-2024 13:34

Illustratiefoto @Pixabay

De Eerste Kamer heeft ingestemd om de dubbele kinderbijslag intensieve zorg te vereenvoudigen. De Algemene Kinderbijslagwet (AKW) en de Wet langdurige zorg (Wlz) worden aangepast om het niet-gebruik van de dubbele kinderbijslag tegen te gaan, dat meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Deze tegemoetkoming is bedoeld voor ouders van kinderen met een intensieve zorgbehoefte.

‘Aanvraagprocedure te ingewikkeld’

Uit onderzoek is gebleken dat ouders de aanvraagprocedure ingewikkeld vinden, wat leidt tot niet-gebruik van de regeling. Om dit te vereenvoudigen, heeft het kabinet besloten om vanaf 1 juli 2024 ouders van kinderen met een Wlz-indicatie automatisch de dubbele kinderbijslag toe te kennen, met de mogelijkheid om dit met 6 maanden terugwerkende kracht te doen.

Voor ouders van kinderen met een intensieve zorgbehoefte is de dubbele kinderbijslag een belangrijke ondersteuning, gezien de extra zorg en kosten die zij maken.

De wetswijziging zorgt ervoor dat ouders van kinderen met een Wlz-indicatie deze tegemoetkoming automatisch zullen ontvangen. Deze wijzigingen moeten vanaf 1 juli 2024 van kracht worden.

Minister Van Gennip: “Mooi dat de Eerste Kamer vandaag heeft ingestemd om de dubbele kinderbijslag intensieve zorg te vereenvoudigen. Ouders van kinderen met een extra zorgbehoefte moeten naast de zorg voor hun kind, of kinderen, al veel regelen. Daarom helpt alles om hen te ontzien. Daarnaast vind ik het belangrijk dat mensen gebruik kunnen maken van waar zij recht op hebben. Goed dat we dit knelpunt in onze regelgeving weg kunnen nemen”.

CIZ: ouders proactief informeren

Bovendien wordt door de wetswijziging mogelijk gemaakt dat het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) proactief ouders informeert over hun eventuele recht op dubbele kinderbijslag.

Dit draagt bij aan een meer proactieve benadering en vermindert de kans dat ouders geld mislopen, doordat zij niet op de hoogte zijn van hun rechten.