Politiek

EU werkt aan steunpakket van ruim 7 miljard voor Egypte

13-03-2024 10:01

Caïro, Egypte @Pixabay

De Europese Unie heeft plannen aangekondigd voor een steunpakket ter waarde van 7,4 miljard euro voor Egypte, volgens berichten van de Financial Times.

Dit initiatief is bedoeld om het Noord-Afrikaanse land economisch te ondersteunen en zal naar verwachting formeel worden aangekondigd tijdens een bijeenkomst in Caïro, waarbij voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie en meerdere premiers aanwezig zullen zijn, meldt het ANP.

Voorkomen economische instabiliteit

Het steunpakket wordt geïnitieerd om economische instabiliteit in de nabije omgeving van de EU te voorkomen, voornamelijk vanwege de zorgen over toenemende financiële problemen als gevolg van conflicten in buurlanden Soedan en de Gazastrook.

Bronnen melden aan de krant dat de voorgenomen steunmaatregelen ook verband houden met de groeiende populatie Soedanese vluchtelingen in Egypte. Ook zou er specifieke hulp worden geboden aan de energiesector en bij het versterken van de grens met Libië.

Beteugelen irreguliere migratie naar Europa

Deze overeenkomsten worden mede ingezet om de irreguliere migratie naar Europa te beteugelen, waarbij de zorgen met name gericht zijn op twee grenzen: die tussen Soedan en Egypte, waar Soedanezen het land binnenkomen, en die tussen Egypte en Libië, waar mensen vertrekken.

Dit duidt op een breder beleidsdoel van de EU om stabiliteit in de regio te bevorderen en migratiebeheer te versterken.