Binnenland

Moederbedrijf Essent investeert ruim 42 miljard in energienetwerken en infrastructuur

13-03-2024 10:46

Windmolens @Pixabay

E.ON, het Duitse moederbedrijf van Essent en Energiedirect.nl, wil aanzienlijk meer gaan investeren in energienetwerken en infrastructuur om de energietransitie te versnellen, aldus het ANP.

Het bedrijf heeft aangegeven dat het tussen nu en 2028 in totaal 42 miljard euro zal investeren in Europa, een aanzienlijke stijging ten opzichte van de eerder geraamde 33 miljard euro tot 2027.

Veelal Duitse energienetwerken en infrastructuur

Een groot deel van deze investeringen, namelijk 70 procent, zal worden toegewezen aan energienetwerken en infrastructuur in Duitsland.

E.ON-topman Leonhard Birnbaum benadrukt dat Europa een slimme energie-infrastructuur nodig heeft om te voorzien in duurzame, betrouwbare en betaalbare energie. Het bedrijf is vastbesloten om te blijven investeren om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen.

Digitaliseringsprojecten, slimme stroommeters en laadoplossingen

Naast energienetwerken zullen de investeringen volgens E.ON ook worden ingezet voor digitaliseringsprojecten, slimme stroommeters en laadoplossingen.

In veel Europese landen, waaronder Nederland en Duitsland, is er sprake van netcongestie door de groeiende hoeveelheid stroom die wordt opgewekt uit duurzame bronnen. Tegelijkertijd zijn er vertragingen bij het aansluiten van nieuwe stroomvoorzieningen, mede door een tekort aan technisch personeel.

Netbeheerder TenneT heeft verklaard dat het overvolle elektriciteitsnet nog minstens tien jaar een uitdaging zal vormen voor Nederland. Ondernemersvereniging VNO-NCW benadrukt dat vertragingen in de aanleg van nieuwe energie-infrastructuur het grootste obstakel vormen voor energie-intensieve bedrijven om hun activiteiten te verduurzamen.

EU: klimaatneutraliteit in 2050

Met ongeveer 1,6 miljoen kilometer aan elektriciteitskabels en gasleidingen in negen Europese landen behoort E.ON tot de grootste energiebedrijven van Europa.

Deze aankondigde investeringen komen op een cruciaal moment, aangezien de Europese Unie streeft naar klimaatneutraliteit in 2050 en een efficiënte energie-infrastructuur essentieel is voor het behalen van deze doelstellingen.