Buitenland

Polen investeert ruim 27 miljoen euro in schuilkelders en andere veiligheidsmaatregelen

13-03-2024 14:04

Illustratiefoto, bunker, civiele bescherming @Pixabay

De Poolse hoofdstad Warschau heeft aangekondigd de komende twee tot drie jaar 117 miljoen zloty (ongeveer 27,3 miljoen euro) te zullen investeren in schuilkelders en andere veiligheidsmaatregelen, meldt het ANP.

Deze maatregelen omvatten onder meer het voorbereiden van ziekenhuizen op mogelijke dreigingen en het verstrekken van informatie aan burgers over hoe ze moeten reageren in noodsituaties.

Voortdurende oorlog in buurland Oekraïne

Dit plan is aangekondigd door burgemeester Rafal Trzaskowski, gezien de voortdurende oorlog in buurland Oekraïne, die zijn derde jaar ingaat. Als lid van de NAVO heeft Polen zijn burgers verzekerd van de veiligheid van het land door zijn deelname aan het militaire bondgenootschap.

Volgens Trzaskowski heeft Warschau op eigen initiatief een inventaris gemaakt van potentiële schuilplaatsen, waarbij ongeveer 7 miljoen vierkante meter aan ruimte is geïdentificeerd, waaronder ondergrondse parkeergarages en metrostations.

Hij benadrukt ook dat de stad bereid is om meer middelen toe te wijzen aan veiligheidsmaatregelen, wat aangeeft dat er mogelijk nog verdere investeringen zullen volgen.