Politiek

Raad van State: ‘Nederland behoudt het recht asielzoekers over te dragen aan België’

13-03-2024 11:10

Eric van der Burg
Staatssecretaris Eric van der Burg (VVD). Jeroen Meuwsen Fotografie / Shutterstock.com

De Raad van State heeft geoordeeld dat Nederland asielzoekers naar België mag blijven uitzetten, meldt het ANP. Dit oordeel volgt nadat de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Eric van der Burg, een asielaanvraag van een Angolese man weigerde te behandelen.

‘Niet in strijd met mensenrechten behandeld’

De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State stelt dat het niet aannemelijk is dat vreemdelingen die naar België worden overgedragen, in strijd met de mensenrechten worden behandeld.

Ondanks de angst van de Angolese asielzoeker om naar België te worden gestuurd, heeft de hoogste Nederlandse rechter zijn bezwaren afgewezen.

Reguliere asielopvang België vol

Volgens de Raad van State mag de staatssecretaris ervan uitgaan dat alle EU-lidstaten op een effectieve en gelijkwaardige manier bescherming bieden aan de grondrechten, zoals vastgelegd in het EU-Handvest, het Vluchtelingenverdrag en het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens.

In België is de reguliere asielopvang echter vol, waardoor de Belgische autoriteiten prioriteit geven aan vrouwen, kinderen en kwetsbare personen. Niet-kwetsbare alleenstaande mannen worden op een wachtlijst geplaatst en krijgen slechts mondjesmaat toegang tot de reguliere opvang, omdat deze wachtlijst tijdelijk is ‘bevroren’.

Als alternatief kunnen zij gebruikmaken van de nood- en daklozenopvang, evenals van medische en juridische voorzieningen.