Buitenland

Russische olieraffinaderijen opnieuw aangevallen door Oekraïne

13-03-2024 11:24

Volodymyr Zelensky, Dmytro Larin/Shutterstock

Oekraïne heeft voor de tweede opeenvolgende dag olieraffinaderijen in Rusland aangevallen met drones, meldt het FD. Na deze aanvallen brak bij ten minste één grote olieraffinaderij brand uit, zo meldden Russische overheidsfunctionarissen op woensdag.

Pavel Malkov, de gouverneur van de regio Rjazan, verklaarde op het sociale media platform Telegram dat de olieraffinaderij van Rjazan was aangevallen door een Unmanned Aerial Vehicle (UAV).

Moskou en Leningrad

Deze regio grenst aan Moskou en de raffinaderij is gevestigd in de stad Rjazan, ongeveer 120 kilometer ten zuidoosten van de Russische hoofdstad. Malkov meldde dat er na de aanval brand was uitgebroken en dat er volgens voorlopige informatie gewonden waren, maar gaf geen verdere details.

Een andere olieraffinaderij die het doelwit was van de Oekraïense droneaanvallen bevond zich in de regio Leningrad, waar de stad Sint-Petersburg is gelegen. Alexander Drozdenko, de gouverneur van Leningrad, meldde op Telegram dat de drone was neergehaald en dat de raffinaderij niet was getroffen.

Op dinsdag brak er ook al brand uit bij een van de grootste olieraffinaderijen van Rusland, de Lukoil-olieraffinaderij Norsi in Nizjni Novgorod, ongeveer 450 kilometer ten oosten van Moskou. Deze raffinaderij voorziet 5,8% van de Russische brandstofvoorziening. Zowel Norsi als de Rjazan-raffinaderij hebben een jaarlijkse productiecapaciteit van 17 miljoen ton, ofwel 340.000 vaten per dag.

Poetin: ‘Klaar voor een kernoorlog bij westerse inmenging’

De droneaanvallen gingen door in de nacht van dinsdag op woensdag, volgens Alexander Goesev, de gouverneur van de grensregio Voronezj. Hij meldde op Telegram dat ruim dertig drones waren onderschept en dat de schade beperkt bleef, maar waarschuwde dat het gevaar van drone-aanvallen nog niet was geweken.

Ondertussen beschuldigde de Russische president Vladimir Poetin de Oekraïense regering van pogingen om de komende presidentsverkiezingen in zijn land te beïnvloeden.

Hij verklaarde tijdens een tv-interview dat Rusland technisch klaar is voor een kernoorlog als de situatie in Oekraïne door inmenging vanuit het Westen escaleert.