Binnenland

Ter Apel overschrijdt opnieuw maximaal toegestane aantal asielzoekers

13-03-2024 12:34

Aanmeldcentrum Ter Apel. Bron: Jan Omvlee

In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in de nacht van dinsdag op woensdag weer meer mensen overnacht dan de toegestane capaciteit van 2000 personen, meldt het ANP.

Het exacte aantal overnachters is nog niet bekend, maar een woordvoerder van het COA verklaart dat er sprake is van onvoldoende uitstroom, waarbij alle beschikbare plaatsen worden ingenomen door mensen uit Biddinghuizen.

Aanstaande sluiting nachtopvang 2e Exloërmond

Ook staat de sluiting van de nachtopvang in 2e Exloërmond binnenkort op de planning, zonder dat er volgens de woordvoerder een alternatief is gevonden.

Het COA heeft als deadline gesteld dat de opvang in Biddinghuizen uiterlijk op 7 april leeg en schoon moet worden opgeleverd, waarbij het de voorkeur heeft om alle bewoners tegen aanstaande zaterdag naar andere locaties te verplaatsen.

Op maandag verbleven nog 1100 mensen in Biddinghuizen, terwijl de zogenaamde overlooplocatie in 2e Exloërmond, met tweehonderd bedden, eind maart moet sluiten. De woordvoerder benadrukt dat het een uitdagend proces blijft om oplossingen te vinden voor deze situatie en dat het zoeken en afwachten blijft.

Hotels

Er wordt intensief gewerkt aan het vinden van nieuwe opvanglocaties, aldus de woordvoerder, waarbij onder andere mensen in hotels worden ondergebracht, zij het met enige vertraging.

In sommige gevallen leidt dit tot weerstand, zoals bijvoorbeeld het kort geding dat omwonenden van een hotel in Epe aanspanden nadat de gemeente aankondigde dat er 276 asielzoekers zouden worden opgevangen. Als gevolg daarvan heeft de gemeente besloten de noodopvang uit te stellen.