Politiek

Tweede Kamer stemt in met definitieve en snelle sluiting Groningenveld

13-03-2024 09:42

Gas Groningen
Shutterstock.

De Tweede Kamer heeft de wet aangenomen die de definitieve sluiting van het Groningengasveld vastlegt, meldt het ANP. Het besluit om de gaswinning niet alleen per 1 oktober te beƫindigen, maar zo spoedig mogelijk, werd bijna unaniem gesteund door de verschillende politieke partijen. Alleen FVD en JA21 stemden tegen.

Gaswinning tot oktober minimaal

Het SP-Kamerlid Sandra Beckerman beschouwt het vastleggen van deze wet als een belangrijk moment, waarbij ze benadrukt dat het een overwinning is voor de Groningers zelf.

Zodra de wet is gepubliceerd in het staatsblad, na goedkeuring van de Eerste Kamer, wordt het wettelijk bekrachtigd dat de gaskraan definitief wordt gesloten.

Verschillende voorstellen werden besproken om de sluiting van het gasveld te versnellen. Uiteindelijk bundelden SP, GroenLinks-PvdA, ChristenUnie, CDA en D66 hun krachten en kwamen tot een gezamenlijk aanpassingsvoorstel.

Het voornaamste doel van dit voorstel was het bieden van zekerheid aan de Groningers. De kans op gaswinning tussen nu en 1 oktober wordt als minimaal beschouwd, zoals ook benadrukt door de indieners van het voorstel.

Brede steun vanuit de Tweede Kamer

Tijdens een debat over de wet vorige week werd al duidelijk dat er brede steun was in de Tweede Kamer voor de sluiting van het Groningenveld.

Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief, verantwoordelijk voor Mijnbouw, benadrukte destijds dat zo’n breed draagvlak het beste signaal zou zijn voor de inwoners van Groningen.

Met de aangenomen wet wordt deze steun nu formeel bevestigd, waarmee een belangrijke stap wordt gezet naar de definitieve sluiting van het Groningengasveld.