Politiek

Europees Parlement start rechtszaak tegen Europese Commissie vanwege EU-geld aan Hongarije

14-03-2024 13:25

Europees Parlement
Shutterstock.

Redactie, TPO, 14 maart 2024 – Het Europees Parlement heeft een opmerkelijke stap gezet door de Europese Commissie voor het Europees Hof van Justitie te dagen vanwege de uitkering van ruim 10 miljard euro aan Hongarije, meldt het ANP.

De Europarlementariërs zijn zeer verontrust, omdat ze van mening zijn dat de Commissie haar eigen regels niet naleeft en Hongarije probeert te paaien met financiële toelagen, ondanks eerdere bevriezing van EU-fondsen vanwege zorgen over de rechtstaat in Hongarije.

‘Europese Commissie bedrijft politiek’

Volgens het Europees Parlement is de rechtstaat in Hongarije nog steeds niet op orde en was het ongepast van de Commissie om het geld uit te keren, vooral gezien de verdachte timing in december.

De uitkering kwam vlak voor een belangrijke EU-top, waar Hongarije traditioneel tegen belangrijke besluiten van de EU ingaat, zoals bijvoorbeeld de start van toetredingsonderhandelingen met Oekraïne.

De aankondiging van de uitkering door de Europese Commissie leek samen te vallen met een moment waarop Hongarije zijn weerstand tegen deze besluiten verzwakte, wat het Europees Parlement doet vermoeden dat de Commissie politiek bedrijft en toegeeft aan druk van één lidstaat.

De Commissie zou neutraal moet optreden als de hoeder van de Europese afspraken.

Meerderheid onverminderd sterk

In januari heeft een grote meerderheid in het Europees Parlement al besloten om deze juridische procedure voor te bereiden. Recente ontwikkelingen tonen aan dat deze meerderheid onverminderd sterk is.

Zelfs leden en de fractievoorzitter van de Europese Volkspartij, de partij van commissievoorzitter Ursula von der Leyen, zijn van mening dat de Commissie niet correct heeft gehandeld en roepen het Europese Hof op deze kwestie te beoordelen.