Buitenland

NAVO-chef: ‘Europese landen voldoen dit jaar voor het eerst samen aan de 2 procent norm’

14-03-2024 13:51

Jens Stoltenberg, Volodymyr Zelensky
Jens Stoltenberg en President Volodymyr Zelensky, 28 september, 2023. Ukrainian Presidential Press Office via AP.

Redactie, TPO, 14 maart 2024 – Tijdens de presentatie van het NAVO-jaarverslag van 2023 heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg aangekondigd dat de Europese NAVO-landen dit jaar voor het eerst gezamenlijk zullen voldoen aan de NAVO-eis van een defensie-uitgave van 2 procent van hun bruto binnenlands product (bbp), meldt het ANP.

Hij schat dat de Europese NAVO-bondgenoten in 2024 gezamenlijk ongeveer 470 miljard dollar zullen investeren in defensie, wat een aanzienlijke stijging betekent ten opzichte van voorgaande jaren.

NAVO-jaarverslag 2023: stijging defensiebudget met 11 procent

Het NAVO-jaarverslag onthult dat het totale defensiebudget van alle NAVO-bondgenoten samen het afgelopen jaar met 11 procent is gestegen.

 

‘Verdere investeringen noodzakelijk’

Stoltenberg toonde zich verheugd over deze toename tijdens de presentatie in het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. Hij benadrukt echter dat nog verdere investeringen noodzakelijk zijn, met de toenemende onzekerheden in de wereld wordt de rol van de NAVO steeds crucialer.

Stoltenberg herhaalde de oproep om de wapenleveranties aan Oekraïne op te schroeven, omdat de Oekraïners volgens hem weliswaar moedig zijn, maar hun wapenvoorraden uitgeput raken. De NAVO-chef benadrukt dat de NAVO-landen de capaciteit hebben om wapens te bestellen en te leveren, maar dat het uiteindelijk een kwestie is van politieke wil om dit daadwerkelijk te doen.

Hij dringt aan op actie vanuit de politieke arena om deze capaciteit daadwerkelijk te benutten en te zorgen voor een krachtigere defensie binnen de NAVO.