Politiek

Nieuw Sociaal Contract: ‘Regel Taurus-raketten bij de Duitsers voor Oekraïne’

14-03-2024 14:36

F-16
F-16 van de Koninklijke Luchtmacht. Foto: Defensie.nl.

Redactie, TPO, 14 maart 2024 – Het NSC-Kamerlid Caspar Veldkamp heeft in het NPO Radio 1-programma van Sven op 1 aangegeven dat hij graag zou zien dat het Nederlandse kabinet Duitsland overhaalt om zogenaamde Taurus-kruisraketten aan Oekraïne te leveren, meldt WNL.

Veldkamp benadrukt dat het belangrijk is, omdat de Britten en Fransen al langeafstandskruisvluchtwapens aan Oekraïne hebben geleverd. Hierdoor slaagde Oekraïne erin om de Russen uit een groot deel van de Zwarte Zee te verdrijven.

Dit vergemakkelijkt volgens hem de export van graan vanuit de haven van Odessa naar de rest van de wereld.

Duitsland terughoudend over leveren Taurus-raketten

De voorraad Franse en Britse raketten zal naar verwachting tegen het einde van de zomer opraken. Daarom richt men nu de aandacht op Duitsland, dat ongeveer vierhonderd van dezelfde soort wapens bezit.

Echter, Duitsland toont nog geen enthousiasme voor het leveren van de Taurus-raketten. Veldkamp dringt er bij het kabinet op aan om er alles aan te doen om Duitsland toch over te halen. Hij suggereert zelfs dat Nederland de wapens van de Duitsers kan overnemen, als dat twijfels wegneemt.

Eerder legde Oud-Commandant Landstrijdkrachten, Mart de Kruif, aan Nieuwsuur uit, waarom een Taurus-raket zo waardevol is. Zo kan het wapen meer dan 500 kilometer en heel dicht bij de grond vliegen, zonder te worden opgemerkt door een radar.

Buitenlandwoordvoerder

Hoewel Veldkamp vandaag precies 100 dagen in de Kamer zit als buitenlandwoordvoerder, is hij nog niet benaderd voor een ministerpost op Buitenlandse Zaken of Buitenlandse Handel en Ontwikkelingszaken.

Hij merkt op: “Ik ben nog niet gebeld. Laten we wel zeggen, tijdens het ontdooien van de Koude Oorlog had het buitenlandwoordvoerderschap veel gezag in de Tweede Kamer. De lat ligt hoog om dat nu goed te doen.”