Binnenland

NOS-directeur Timmer legt functie neer na kritiek op functioneren bij BNNVARA

14-03-2024 13:39

Redactie, TPO, 14 maart 2024 – Gerard Timmer heeft onmiddellijk zijn functie als directeur bij de NOS neergelegd, meldt de NOS. Dit besluit volgt op een onthullend artikel van de Volkskrant, waarin wordt beweerd dat hij wel degelijk op de hoogte was van misstanden bij BNNVARA toen hij daar directeur was.

Het artikel beschrijft onder meer dat wangedrag bij programma’s zoals De Wereld Draait Door met hem is besproken en dat een adjunct-eindredacteur die misstanden bij Zembla aankaartte, onder zijn leiding werd gedegradeerd. Timmer had deze beschuldigingen altijd ontkend.

Rapport van de commissie-Van Rijn

In een verklaring schrijft Timmer dat het artikel zijn geloofwaardigheid schaadt, die nodig is om de noodzakelijke veranderingen binnen de publieke omroep en de NOS te leiden.

Zijn positie stond al onder druk vanwege de vereiste cultuurverandering binnen de NOS, zoals benadrukt in het rapport van de commissie-Van Rijn over misstanden bij de publieke omroepen.

De raad van toezicht van de NOS betreurt het vertrek van Timmer, maar begrijpt zijn besluit. Volgens hen tasten de recente berichtgeving en de ontstane beeldvorming zijn geloofwaardigheid aan, die essentieel is voor het leiden van de noodzakelijke aanpassingen in de cultuur bij de NOS.

Verklaring Gerard Timmer:

Verbazing over Timmer’s ontkenning

In het artikel van de Volkskrant wordt ook melding gemaakt van wangedrag bij Zembla en De Wereld Draait Door, wat de druk op Timmer verder vergrootte.

Voormalige medewerkers vertellen anoniem over hun ervaringen met wangedrag bij deze programma’s en hun verbazing over Timmer’s ontkenning van deze problemen.