Politiek

Putters adviseert ‘Programkabinet’ op hoofdlijnen, een vorm van extraparlementaire samenwerking

14-03-2024 16:56

Kim Putters, fotograaf Jerry Lampen

Redactie, TPO, 14 maart 2024 –  Kim Putters adviseert om een ‘programkabinet’ te vormen op basis van een akkoord op hoofdlijnen, meldt het ANP. Hij suggereert dat de PVV, VVD, NSC en BBB verder moeten onderhandelen over dit concept. Volgens Putters moet het akkoord op hoofdlijnen brede steun in de Tweede Kamer kunnen verwachten.

Hij deelde deze visie tijdens de presentatie van zijn eindverslag aan Kamervoorzitter Martin Bosma. Putters concludeert dat zowel een meerderheids- als een minderheidskabinet op dit moment niet haalbaar is.

Beknopt hoofdlijnenakkoord

Het is essentieel dat de vier partijen een “programmatische binding” aangaan, verduidelijkte Putters. Ze moeten het eens worden over de concrete bouwstenen van een kabinet.

Een beknopt hoofdlijnenakkoord is volgens Putters een integraal onderdeel van een dergelijk programakkoord. Dit akkoord bevat afspraken over de kaders en beleidsdoelen die het kabinet moet nastreven.

Daarnaast benadrukte Putters het belang van samenwerkingsafspraken met de vier fracties en eventueel met andere fracties.

‘Programkabinet’ meest haalbare optie

Het is cruciaal dat de vier fracties overeenstemming bereiken over een zorgvuldige werkwijze en toegang, evenals over omgangsvormen. Dit omvat onder meer afspraken over het indienen en ondersteunen van moties en amendementen, en de reactie op onverwachte gebeurtenissen en externe ontwikkelingen.

Het concept van het programkabinet, zoals door Putters voorgesteld, vertegenwoordigt een vorm van extraparlementaire samenwerking.

Hij beschouwt dit als de meest haalbare optie, gezien de gesprekken met de vier partijleiders en zijn onderzoek naar verschillende vormen van kabinetsvorming. Niettemin is het aan de Tweede Kamer om te beslissen of ze deze term wil overnemen.