Binnenland

Vrijspraak voor doodslag in Mallorcazaak: OM teleurgesteld, beraadt zich over cassatie

14-03-2024 16:31

Mallorca @Pixabay

Redactie, TPO, 14 maart 2024 – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft teleurgesteld gereageerd op de uitspraak van het gerechtshof Leeuwarden, dat de hoofdverdachte in de Mallorcazaak op donderdag heeft vrijgesproken van de doodslag op Carlo Heuvelman, meldt het ANP.

In hoger beroep heeft het gerechtshof alle zeven verdachten in de Mallorca-zaak veroordeeld voor openlijk geweld. Ze zijn bestraft met gevangenisstraffen en taakstraffen.

OM eiste 10 jaar gevangenisstraf tegen Sanil B.

Voor drie verdachten omvat de veroordeling ook een poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, terwijl voor twee anderen ook poging tot doodslag geldt. Het hof heeft drie verdachten vrijgesproken van doodslag op Carlo.

Het OM had een gevangenisstraf van tien jaar geëist tegen Sanil B. (22) uit Hilversum voor de doodslag op Heuvelman en twee andere pogingen tot doodslag. Het hof veroordeelde B. tot een celstraf van 32 maanden waarvan drie voorwaardelijk voor openlijk geweld en de twee pogingen tot doodslag.

OM-woordvoerster: “Het OM had op een andere uitkomst gehoopt natuurlijk. Met name op het punt van de doodslag op Carlo hadden we een andere straf geëist dan opgelegd. Het hof weegt het bewijs heel anders dan wij hebben gedaan, wat voor ons doorslaggevend was.”

Cassatie

Voorafgaand aan het hoger beroep had het OM aangegeven dat dit nodig was om vragen te beantwoorden over wat er precies was gebeurd op Mallorca, aangezien geen van de verdachten beweerde te weten wie verantwoordelijk was voor de dood van Carlo.

De woordvoerster voegt eraan toe: “Die vragen zijn in dit hoger beroep onvoldoende beantwoord. Dat is voor alle betrokkenen verdrietig.”

Het OM heeft nu twee weken de tijd om cassatie in te stellen bij de Hoge Raad. “We zullen het arrest nauwkeurig bestuderen om te bepalen wat de mogelijkheden zijn en of het wenselijk is om in cassatie te gaan”, besluit de woordvoerster.

Straffen zijn ‘beperkt gematigd door publieke opinie’

Het hof, zo valt te lezen op Rechtspraak.nl, heeft rekening gehouden met de ‘buitengewoon indringende wijze waarop diverse (sociale) media deze zaak hebben behandeld’. Op internet zijn volgens het Hof portretten, berichten, reacties en de volledige namen van verdachten herhaaldelijk gedeeld.

Hierdoor zijn, zo valt te lezen, sommige verdachten door het publiek afgeschilderd als degenen die verantwoordelijk zijn voor het overlijden van Carlo, hoewel er nu geen veroordeling volgt voor dit feit. Deze informatie kan, zelfs als deze onjuist is, niet of nauwelijks worden uitgewist.

Gezien de omvang en intensiteit van deze buitengewone uitingen in deze zaak, die veel verder gaan dan wat een verdachte van een strafbaar feit doorgaans kan verwachten, heeft het Hof de straffen beperkt gematigd.