Politiek

Brussel wil in sneltreinvaart groene eisen versoepelen om boeren tegemoet te komen

15-03-2024 10:52

Illustratiefoto @freepik

Redactie, TPO, 15 maart 2024 – Als reactie op de boerenprotesten heeft de Europese Commissie nieuwe voorstellen gelanceerd om groene eisen te versoepelen, meldt de Telegraaf. Brussel overweegt zelfs het Europese landbouwbeleid met spoed aan te passen, een ongekende stap.

Een van de voorgestelde wijzigingen is het schrappen van de verplichting voor boeren om 4 procent van hun landbouwgrond braak te laten liggen. Deze omstreden eis zou vervangen worden door een groene subsidie voor boeren die wel aan deze maatregel voldoen, in plaats van een last op hun verdienmodel.

Omstreden kalenderlandbouw op de schop

Het voorstel omvat ook veranderingen in de omstreden kalenderlandbouw, die Nederlandse akkerbouwers verplichtte onvolgroeide gewassen, zoals aardappelen, te oogsten.

Bovendien wordt voorgesteld om lidstaten in staat te stellen jaarplannen voor Europese landbouwsubsidies aan te passen, zodat ze beter kunnen reageren op onvoorziene gebeurtenissen zoals droogte, bosbranden of overstromingen.

De Commissie streeft ernaar de boeren meer controle te geven over hun eigen land. In plaats van tijdelijke maatregelen, wordt voorgesteld om het EU-landbouwbeleid aan te passen.

Europese verkiezingen

Dit vereist goedkeuring van lidstaten en het Europees Parlement, wat zelden voorkomt. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen wil deze veranderingen nog vóór de Europese verkiezingen doordrukken, maar het tempo van de Europese besluitvorming kan een uitdaging zijn.

De voorgestelde wijzigingen komen voornamelijk voort uit overleg met EU-landbouwministers. Deze voorstellen zullen binnenkort besproken worden op de EU-top in Brussel.

Naast concrete maatregelen zal de Commissie ook ideeën presenteren om het verdienmodel van boeren te verbeteren. Niet alle problemen worden echter direct aangepakt, zoals de mestcrisis in Nederland, aangezien dit onder het strenge Europese milieubeleid valt en niet onder het landbouwbeleid.

Dit zal naar verwachting kritiek opleveren van natuur- en milieuorganisaties, die zien hoe groene maatregelen in de landbouw steeds vaker sneuvelen.