Buitenland

Energietransitie kost Frankrijk circa 100 miljard euro

15-03-2024 17:11

zonnepanelen @Pixabay

De Franse netbeheerder Réseau de Transport d’Électricité (RTE) stelt dat Frankrijk tegen 2040 naar schatting zo’n 100 miljard euro moet investeren in zijn elektriciteitsnetwerk om de energietransitie te faciliteren, meldt het ANP.

Deze investeringen zijn essentieel voor de modernisering van het netwerk en het aansluiten van duurzame energieprojecten op het hoogspanningsnet.

‘Franse energiebeleid vereist een ongekend programma’

De benodigde investeringen blijken substantieel hoger te zijn dan aanvankelijk werd ingeschat door het staatsbedrijf. Frankrijk, net als Nederland, worstelt met netcongestie als gevolg van een grotere productie van duurzame energiebronnen en vertragingen bij het aansluiten van nieuwe stroomvoorzieningen, zoals bedrijven en datacenters.

Tegelijkertijd intensiveert Frankrijk ook de productie van kernenergie. RTE benadrukt dat het Franse energiebeleid een ongekend programma vereist, met de uitbreiding en modernisering van verouderde apparatuur.

Bovendien moet het elektriciteitsnet worden beschermd tegen de gevolgen van klimaatverandering en cyberaanvallen, zo verklaart het bedrijf. De overheid zal nu onderzoeken welke investeringen RTE nodig acht en hoe hieraan kan worden voldaan.