Politiek

EU wijst 500 miljoen uit defensiefonds toe aan Europese wapenindustrie

15-03-2024 15:07

Donetsk, Oekraïne
Een Oekraïense soldaat vuurt een rocket-propelled grenade (RPG) af tijdens zijn training in de frontlijnposities bij Vuhledar, regio Donetsk, Oekraïne, maandag 1 mei 2023. (AP Photo/Libkos)

De Europese Commissie heeft besloten om 500 miljoen euro uit een defensiefonds toe te wijzen aan Europese wapenfabrikanten, met als doel de wapenproductie voor Oekraïne snel op te voeren, meldt het ANP.

Tegelijkertijd krijgen EU-landen de mogelijkheid om hun eigen voorraden op peil te houden.

2 miljoen artilleriegranaten per jaar

Grote bedrijven zoals Rheinmetall en Eurenco zullen een deel van dit geld ontvangen. Volgens de commissie zal deze subsidie de Europese defensie-industrie in staat stellen om tegen het einde van 2025 de productie op te schroeven tot 2 miljoen artilleriegranaten per jaar.

Vorig jaar had de Europese Unie beloofd om voor maart van dit jaar 1 miljoen artilleriegranaten aan Oekraïne te leveren. Echter, afgelopen najaar werd duidelijk dat het nakomen van deze belofte vrijwel onmogelijk was, ondanks de dringende behoefte van Oekraïne aan wapens.

EU-landen waren niet in staat om de wapens tijdig te produceren of uit hun eigen voorraad te leveren.

Act in Support of Ammunition Production (ASAP)

Als reactie hierop heeft de EU het speciale defensiesubsidieprogramma Act in Support of Ammunition Production (ASAP) opgericht, waaruit nu ook deze subsidie voortkomt.

Dit fonds biedt wapenfabrikanten meer financiële zekerheid