Binnenland

Hogescholen maken afspraken om instroom buitenlandse studenten te beteugelen

15-03-2024 09:58

Studenten @Pixabay

Redactie, TPO, 15 maart 2024 – De Vereniging Hogescholen onderneemt alvast stappen om de toekomstige instroom van internationale studenten te reguleren, meldt het ANP. Voorzitter Maurice Limmen benadrukt op de website van de vereniging dat het aantal internationale studenten in het hbo momenteel beperkt en in balans is.

Om dit evenwicht te behouden, worden nu maatregelen genomen, waaronder de maximering van studentenaantallen voor bepaalde opleidingen. Desalniettemin blijven buitenlandse studenten welkom vanwege hun potentiĆ«le bijdrage aan specifieke behoeften op de arbeidsmarkt en in verschillende regio’s.

Vergroten bijdrage arbeidsmarkt

Naast het beperken van de instroom, streven hogescholen ernaar om de bijdrage van afgestudeerde internationale studenten aan de arbeidsmarkt te vergroten.

Dit willen ze onder andere realiseren door extra taaltrainingen aan te bieden. Tegelijkertijd werken ze samen met gemeenten en studentenhuisvesters aan oplossingen voor huisvestingsproblemen die deels ontstaan door de toename van internationale studenten.

Wetsvoorstel Internationalisering in Balans (WIB)

De plannen van de hogescholen, waaronder de maximering van studentenaantallen, zijn in lijn met het wetsvoorstel Internationalisering in Balans (WIB) van het kabinet. Hiermee wil de regering de voordelen van internationalisering versterken en de nadelen beperken.

Hoewel er al jaren discussie is over de aantallen buitenlandse studenten in Nederland, meldt de vereniging dat het aandeel Nederlandse studenten in het hbo meer dan 90 procent bedraagt, wat aangeeft dat de problemen vooral elders liggen.