Politiek

Winnie Sorgdrager en Jaap de Hoop Scheffer nieuwe vertrouwensfunctionarissen voor bewindspersonen

15-03-2024 17:33

Illustratiefoto @Freepik

Het kabinet heeft besloten om Winnie Sorgdrager en Jaap de Hoop Scheffer aan te stellen als vertrouwensfunctionarissen voor bewindspersonen, meldt het minsterie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Ministers en staatssecretarissen kunnen bij hen terecht voor vertrouwelijk advies over integriteitskwesties die zich tijdens hun ambtstermijn voordoen. Deze benoeming komt voort uit een toezegging aan de Tweede Kamer.

Onafhankelijk advies bij integriteitsvragen

Minister De Jonge benadrukt het belang van onafhankelijk advies bij integriteitsvragen die niet altijd eenduidig te beantwoorden zijn:

‘Tijdens de ambtstermijn van een minister of staatssecretaris kunnen zich vragen over integriteit voordoen. Vragen waarop het antwoord niet altijd zwart-wit is. Het is dan belangrijk dat bewindspersonen in vertrouwelijkheid onafhankelijk advies kunnen inwinnen. Ik ben Winnie Sorgdrager en Jaap de Hoop Scheffer dankbaar dat zij deze rol willen vervullen. Beiden zijn personen met groot persoonlijk gezag en hebben als oud-minister gevoel voor de politiek-bestuurlijke omgeving waarin bewindspersonen werken. Tegelijkertijd hebben zij, doordat hun periode als minister al enige tijd geleden is, voldoende afstand tot de huidige politiek.’

Als onafhankelijke gesprekspartners zijn de vertrouwensfunctionarissen beschikbaar voor vertrouwelijke gesprekken op verzoek van bewindspersonen. Zij zullen geen schriftelijke adviezen opstellen.

Eigen verantwoordelijkheid bewindspersonen

Het blijft de eigen verantwoordelijkheid van de bewindspersonen om keuzes te maken en het verkregen advies al dan niet op te volgen. Deze aanstelling voldoet zowel aan een wens van de Tweede Kamer als aan een aanbeveling van de Groep van Staten tegen corruptie (GRECO) binnen de EU.