Binnenland

Zeeland teleurgesteld: ‘Toekennen order aan Damen had veel werkgelegenheid opgeleverd’

15-03-2024 16:27

Luchtverdedigings- en commandofregat Tromp op de Noordzee. Riekelt Hakvoort/Shutterstock

De fracties van de Provinciale Staten in Zeeland uiten hun teleurstelling over het niet toekennen van de order voor de bouw van vier onderzeeërs aan de Nederlandse scheepsbouwer Damen, die een vestiging heeft in Vlissingen.

Ze benadrukken dat het gunnen van de order aan Damen positief zou zijn geweest voor de werkgelegenheid in de provincie, meldt het ANP.

Wederom een tegenslag

Het kabinet heeft echter gekozen voor de Naval Group uit Frankrijk, wat als een flinke tegenslag wordt ervaren. Wouter Versluijs, Statenlid voor D66, betreurt de gang van zaken en merkt op dat Zeeland opnieuw een teleurstelling moet verwerken.

Eerder werd ook al afgezien van de verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen.

CDA-Statenlid Hannie Kool-Blokland deelt de teleurstelling en benadrukt het belang van het behouden van kennis op maritiem gebied en defensie voor Nederland. Ze stelt dat het gunnen van de opdracht aan Damen, dat samenwerkte met het Zweedse Saab, in het algemeen belang zou zijn geweest.

Rol bij bouw nieuwe fregatten

François Babijn van de Partij voor Zeeland noemt de situatie een trieste zaak, terwijl Lizo Koppejan van de ChristenUnie eveneens zijn teleurstelling uit. Koppejan wijst erop dat het lijkt alsof de beslissing om de order aan Naval toe te kennen al van tevoren vaststond.

Hoewel Damen nu wel een belangrijke rol krijgt bij de bouw van nieuwe fregatten, zal het nog geruime tijd duren voordat dit gerealiseerd wordt.