Buitenland

Rusland reageert op de oproep van Navalny, drukte bij stembureaus

17-03-2024 15:00

Navalny in 2020 tijdens een herdenkingsmars voor politicus Boris Nemtsov. Bron: Sergey Otroshko via Shutterstock

Redactie, TPO, 17 maart 2024 – Bij verschillende stembureaus in Rusland zijn demonstranten samengekomen, die gehoor geven aan de oproep van oppositieleider Aleksej Navalny, meldt BNR. Voor zijn dood had Navalny zijn aanhangers opgeroepen om vooral op de derde verkiezingsdag, vandaag, rond 12 uur naar de stembureaus te komen.

Navalny’s idee was dat mensen op deze manier veilig konden protesteren, zonder angst om opgepakt te worden. Op deze manier zouden de autoriteiten de demonstranten namelijk niet kunnen onderscheiden van normale kiezers. Zijn team en weduwe, Joelia Navalnaja, namen deze oproep over.

 

Massabijeenkomsten illegaal

Er zijn lange rijen te zien bij de stembureaus, ondanks waarschuwingen van aanklagers in Moskou dat dergelijke massabijeenkomsten illegaal zijn en deelnemers vervolgd kunnen worden. Naast Russische steden, hebben ook buitenlandse locaties bij Russische ambassades en consulaten te maken met demonstranten, volgens meldingen van de Moscow Times.

In steden zoals Astana (Kazachstan), Bangkok (Thailand), Jerevan (Armenië), Tasjkent (Oezbekistan), Tokio en Istanbul zijn lange rijen betogers te zien. Zelfs Navalny’s weduwe, Joelia Navalnaja, nam deel aan het protest door rond twaalf uur bij de Russische ambassade in Berlijn aanwezig te zijn.

Bij de Russische ambassade in Den Haag hebben zich duizenden mensen verzameld, waaronder Russische stemgerechtigden en demonstranten. Russen in Nederland kunnen vandaag tussen 08.00 en 20.00 uur stemmen bij de ambassade, waar lange rijen tot stand zijn gekomen.

 

Poetin naar verwachting moeiteloos herkozen

De Russische autoriteiten hadden gedreigd hard in te grijpen bij protesten tijdens de verkiezingen, maar tot dusver zijn er nog geen arrestaties gemeld in Rusland. In de hoofdstad van Moldavië werd echter wel een man gearresteerd nadat hij een brandend voorwerp tegen de ambassade had gegooid.

Het wordt verwacht dat Poetin moeiteloos herkozen zal worden voor een nieuwe ambtstermijn van zes jaar, gezien de uitgeschakelde oppositie en het gebrek aan echte concurrentie.