Binnenland

Brabant trekt ruim 8 miljoen euro uit voor grondtransacties in hoogveengebieden

18-03-2024 16:39

Illustratiefoto @freepik

De provincie Noord-Brabant heeft een bedrag van 8,6 miljoen euro vrijgemaakt om grondtransacties mogelijk te maken in de Peelvenen, een paar Natura 2000-gebieden met kwetsbaar hoogveen in zowel Brabant als Limburg.

Het doel van dit fonds is om grond van agrariƫrs aan te kopen of te ruilen, met als doel de natuur en waterkwaliteit te verbeteren, meldt het ANP.

Pilot

Deze aanpak wordt gezien als een pilot omdat het een grondbank betreft die specifiek is opgezet voor dit gebied. De provincie Noord-Brabant heeft een tijdsbestek van tien jaar vastgesteld om via dit fonds het gebied zo in te richten, dat het resterende hoogveen beter wordt beschermd. Hierbij is onder andere waterretentie essentieel.

Veel boeren zijn gevestigd in en rondom de beschermde hoogveengebieden in de Peel. Zij krijgen nu de mogelijkheid om hun grond te verkopen of in te ruilen voor een ander perceel op mogelijk gunstigere locaties.

‘Verenigen verschillende belangen en doelstellingen’

Gedeputeerde Hagar Roijackers (natuur en milieu, GroenLinks) hoopt dat dit initiatief de verschillende belangen en doelstellingen in het gebied helpt te verenigen door de boeren te ondersteunen bij het leggen van deze puzzel.

Volgens Marc Oudenhoven, gedeputeerde van agrarische ontwikkeling voor Lokaal Brabant, denken veel boeren na over hun toekomst.

De keuze om hun bedrijf en grond te verkopen wordt steeds vaker gemaakt. Het is een positieve ontwikkeling als de opbrengsten van deze verkoop kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van natuur en aan de transitie van landbouwpraktijken.