Binnenland

CBS: Haalbaarheidsonderzoek naar gevolgen toeslagenaffaire

18-03-2024 14:56

Illustratiefoto @Pixabay

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft naar eigen zeggen de afgelopen tijd vanuit verschillende departementen vragen ontvangen over de mogelijke effecten van de toeslagenaffaire.

Als reactie daarop heeft de directeur-generaal van het CBS besloten om een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren naar de mogelijkheden voor statistisch onderzoek, aldus het CBS in het onlangs verschenen rapport ‘Haalbaarheidsstudie toeslagenaffaire-onderzoek‘.

Eerst focus op gedupeerde ouders

Aanvankelijk lag de focus op vragen over de potentiële gevolgen voor gedupeerde ouders en hun kinderen. Gedurende het onderzoek is echter besloten om eerst te concentreren op de uitkomsten voor de gedupeerde ouders.

Dit deel van het haalbaarheidsonderzoek is nu afgerond na een complexe analyse, waarbij het CBS meerdere malen advies heeft ingewonnen bij een onafhankelijke expertgroep.

Onderzoek naar verschillende aspecten mogelijk

De resultaten van het haalbaarheidsonderzoek met betrekking tot mogelijke gevolgen voor gedupeerde ouders laten zien dat het mogelijk is om onderzoek te doen naar verschillende aspecten.

Hierbij valt te denken aan huishoudinkomen, werkuren, vermogen van het huishouden, betalingsachterstanden bij de zorgverzekering, veranderingen in de woonsituatie, beëindiging van banen, ziekteverzuim, medicijngebruik bij psychiatrische aandoeningen en psychologische problemen, GGZ-kosten en registratie als verdachte van misdrijven.

Definiëren geschikte vergelijkingsgroep

Het CBS stelt vast dat voor sommige van deze onderzochte mogelijke gevolgen wellicht onderzoek mogelijk is, terwijl voor andere gevolgen onderzoek als niet haalbaar wordt beschouwd.

Voor de mogelijke gevolgen waarvoor (wellicht) onderzoek kan worden uitgevoerd, doet het CBS aanbevelingen. Zo wordt bijvoorbeeld aanbevolen om in toekomstig onderzoek een geschikte vergelijkingsgroep te definiëren, waarmee de groep gedupeerden kan worden vergeleken.

Dit is van belang omdat het gaat om een specifieke groep die zich moeilijk laat vergelijken met een bredere populatie, zoals alle ouders die Kinderopvangtoeslag ontvangen.