Buitenland

Israel: militaire operatie begonnen in Al Shifaziekenhuis Gaza-Stad

18-03-2024 09:47

Israël, IDF
AP Photo/Ohad Zwigenberg.

Redactie, TPO, 18 maart 2024 – Het Israëlische leger is maandag gestart met een militaire operatie in het Al Shifaziekenhuis in Gaza-Stad, zoals aangekondigd door een woordvoerder van Defensie, meldt het ANP. Volgens de Israëlische autoriteiten verbergen hooggeplaatste strijders van de terreurorganisatie Hamas zich in het ziekenhuis.

Ooggetuigen melden dat het ziekenhuis omsingeld is door tanks en dat er luchtaanvallen plaatsvinden in de nabije omgeving. De strijdkrachten hebben gemeld dat ze de controle over het ziekenhuis hebben overgenomen, aldus een bericht van de Times of Israel.

 

Circa tachtig personen gearresteerd

Ongeveer tachtig personen zijn gearresteerd tijdens de operatie. Ook hebben er volgens het leger vuurgevechten plaatsgevonden, waarbij Hamas-leden zijn gedood of gewond zijn geraakt. Ook een Israëlische militair raakte gewond.

Israël roept Hamasleden die zich in het ziekenhuis bevinden op om zich over te geven.

Het Israëlische leger heeft de troepen opgedragen om met grote zorgvuldigheid te opereren, met als doel patiënten, burgers en medisch personeel te sparen en schade aan medische apparatuur te voorkomen.

Militaire activiteiten vanuit ziekenhuizen

Daarnaast zijn Arabische tolken ingezet om de communicatie te vergemakkelijken met patiënten die in het ziekenhuis zijn achtergebleven, zo verklaart het leger. Bovendien benadrukte het leger dat patiënten en medisch personeel niet gedwongen worden het ziekenhuis te verlaten.

De Hamas-regering in Gaza veroordeelt de militaire operatie en beschouwt deze als een oorlogsmisdaad. Volgens het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid in Gaza hebben tienduizenden Palestijnen die ontheemd zijn geraakt door de oorlog hun toevlucht gezocht in het complex.

Israël heeft herhaaldelijk Hamas beschuldigd van het uitvoeren van militaire activiteiten vanuit ziekenhuizen en andere medische centra, maar Hamas ontkent deze beschuldigingen.