Binnenland

Jaarbeurs: Centrale opvang voor Oekraïense vluchtelingen blijft onder de 100

18-03-2024 13:59

Oekraine ukrain
Oekraïense vluchtelingen,Drop of Light / Shutterstock.com

De opvang voor Oekraïners in de Utrechtse Jaarbeurs bood het afgelopen weekend onderdak aan zo’n honderd mensen zonder dat iemand de toegang werd geweigerd, meldt het ANP. De zogeheten hub had eind februari haar deuren gesloten omdat het er structureel te vol was, waarna alleen nog kwetsbare personen werden opgevangen.

In de afgelopen drie nachten hebben respectievelijk 103, 92 en 96 Oekraïners de nacht doorgebracht in de Jaarbeurs. Op vrijdag kwamen er dertig mensen binnen, op zaterdag zes, en op zondag nog eens tien. Elke nacht vertrokken er ook enkele vluchtelingen naar andere locaties.

Onvoldoende opvangplekken elders in het land

De Veiligheidsregio Utrecht heeft aangekondigd dat de opvang weer zal worden geopend zodra het aantal vluchtelingen dat daar slaapt onder de tachtig daalt. Ook moet er volgens de veiligheidsregio realistisch perspectief zijn op voldoende beschikbare opvangplaatsen.

Momenteel kan de veiligheidsregio echter nog geen concrete datum geven voor heropening. Ondanks dat er in de nacht van donderdag op vrijdag 77 mensen in de hub verbleven, bleef de opvang gesloten.

Dit komt omdat er nog onvoldoende opvangplekken elders in het land beschikbaar zijn en de hub dan kort na opening weer zou moeten sluiten, aldus de veiligheidsregio.