Binnenland

Ondernemers: ‘Laat de woningbouw niet verder stagneren’

18-03-2024 12:16

Illustratiefoto @Pixabay

Ondernemersvereniging VNO-NCW en MKB-Nederland hebben in een brief aan de Tweede Kamer benadrukt dat het cruciaal is om de woningbouw dit jaar en volgend jaar niet verder te laten stagneren, meldt het ANP. Deze oproep komt in aanloop naar een debat over het grote woningtekort.

De ondernemersorganisaties benadrukken dat de overheid een leidende rol moet vervullen om deze uitdaging aan te pakken.

‘Woningtekort zet economie en sociale cohesie onder druk’

Zij pleiten voor een snelle aanwijzing van meer locaties voor nieuwbouw, waarbij de regie in handen van het Rijk ligt. Daarnaast dringen ze aan op het versnellen van vergunningstermijnen om het proces te bespoedigen.

De bouw van nieuwe woningen blijft al jaren achter bij de doelstellingen van het kabinet, waardoor de doorstroming op de woningmarkt stagneert en de prijzen exponentieel stijgen, zo stellen VNO-NCW en MKB-Nederland.

Dit heeft een directe impact op bedrijven en instellingen, aangezien personeel moeite heeft om (betaalbare) huisvesting te vinden. De organisaties wijzen op de ernstige gevolgen van dit tekort, die niet alleen de individuele burgers treffen maar ook de bredere economie en sociale cohesie onder druk zetten.