Economie

Nieuwe maatregel Verenigd Koninkrijk: Shell betaalt meer dan vijftig keer zoveel belasting

19-03-2024 15:56

Shell
Chachoengsao, Thailand - Jan 28, 2018: Shell gas station logo with blue sky background during sunset. Royal Dutch Shell sold its Australian Shell retail operations to Dutch company Vitol in 2014

Redactie, TPO, 19 maart 2024 – Uit nieuwe gegevens van de Britse financiële autoriteit (FCA) blijkt dat Shell vorig jaar meer dan vijftig keer zoveel belasting heeft betaald in het Verenigd Koninkrijk (VK) in vergelijking met het voorgaande jaar, meldt het ANP. In 2023 betaalde het olie- en gasconcern ruim 445 miljoen dollar (410 miljoen euro), terwijl dit bedrag slechts 8 miljoen dollar bedroeg in 2022.

Deze aanzienlijke toename in belastingbetalingen is hoofdzakelijk toe te schrijven aan de invoering van de zogeheten Energy Profits Levy (EPL) door de Britse regering aan het begin van 2022. Deze maatregel was bedoeld om de aanzienlijk hogere winsten van oliebedrijven als gevolg van de sterk gestegen energieprijzen zwaarder te belasten.

Uitgestelde belastingen 2022

Naast de EPL moest Shell in 2023 ook uitgestelde belastingen betalen over het jaar 2022. “Destijds was er verwarring over die nieuwe belasting van de Britse regering, daarom hebben we een jaar uitstel gekregen. Daardoor betaalden we extra veel in 2023”, zegt een woordvoerder van het oliebedrijf. Het merendeel van de 445 miljoen dollar die Shell betaalde, bestaat uit deze bijzondere belasting.

Het bedrag dat Shell in 2023 aan belastingen betaalde in het Verenigd Koninkrijk staat in schril contrast met het bedrag van 2021, toen het bedrijf zelfs geld terugkreeg, namelijk ruim 131 miljoen dollar.

Dit werd onder andere toegekend voor projecten op de Noordzee. Echter, dankzij de gestegen energieprijzen en de invoering van nieuwe belastingen als reactie daarop, behoort dit tot het verleden.

Aanzienlijk lagere winst

Hoewel Shell vorig jaar een recordbedrag aan Britse belastingen heeft betaald, was de winst aanzienlijk lager dan het jaar ervoor, namelijk ruim 19 miljard dollar in vergelijking met ruim 42 miljard dollar. Als reactie hierop is de EPL in januari 2023 verhoogd van 25 naar 35 procent.

Sinds 2022 is Shell op papier volledig een Brits bedrijf, nadat het zijn hoofdkantoor van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk verplaatste. Hierdoor loopt de Nederlandse schatkist nu honderden miljoenen euro’s aan dividendbelasting mis. De precieze omvang van dit verlies is echter niet bekend.