Buitenland

‘Poetin zal in mei China bezoeken’

19-03-2024 13:11

Gil Corzo/Shutterstock

Redactie, TPO, 19 maart 2024 – De Russische president Vladimir Poetin zal in mei naar China reizen voor besprekingen met de president van China, Xi Jinping (Communistische Partij van China). Volgens bronnen is het mogelijk de eerste buitenlandse reis van de Kremlinleider tijdens zijn nieuwe ambtstermijn als president, aldus Reuters.

China, India en Noord-Korea feliciteren Poetin

Westerse regeringen veroordeelden maandag de herverkiezing van Poetin als oneerlijk en ondemocratisch. Maar China, India en Noord-Korea feliciteerden Poetin met het verlengen van zijn heerschappij met nog eens zes jaar, waarbij geopolitieke spanningen die zijn ontstaan sinds de invasie van Oekraïne door Rusland in 2022 werden benadrukt.

“Poetin zal China bezoeken,” zei één van de bronnen, die anonimiteit vereist, tegen Reuters. De details worden onafhankelijk bevestigd door vier andere bronnen, die ook op voorwaarde van anonimiteit spreken. Een andere bron zegt dat Poetins reis naar China waarschijnlijk plaats zal vinden in de tweede helft van mei.

Twee bronnen zeggen dat het bezoek van Poetin aan China zal plaatsvinden vóór de geplande reis van Xi naar Europa. Het Kremlin liet Reuters weten dat informatie over de bezoeken van Poetin pas kort voor de tijd dat ze gepland staan, bekend worden gemaakt. “Op dit moment worden verschillende presidentiële bezoeken en hoogwaardige contacten voorbereid, we zullen u informeren naarmate we dichterbij komen”, zegt Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov.

Poetin bezocht Beijing kort voor inval Oekraïne

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar. China en Rusland verklaarden in februari 2022 een partnerschap “zonder grenzen”, toen Poetin Beijing slechts enkele dagen bezocht voordat hij tienduizenden troepen naar Oekraïne stuurde, wat resulteerde in de dodelijkste landoorlog in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

De Verenigde Staten beschouwen China als zijn grootste concurrent en Rusland als zijn grootste bedreiging als natiestaat. De Amerikaanse president Joe Biden betoogt dat deze eeuw zal worden bepaald door een existentiële strijd tussen democratieën en autocratieën.

Poetin en Xi delen een brede wereldvisie, waarin het Westen als decadent en in verval wordt beschouwd. Net nu China de Amerikaanse suprematie uitdaagt op het gebied van kwantumcomputing, synthetische biologie, spionage en harde militaire macht.

China heeft de handels- en militaire banden met Rusland de afgelopen jaren versterkt, terwijl de Verenigde Staten en hun bondgenoten sancties hebben opgelegd aan beide landen. Met name aan Moskou, vanwege de invasie van Oekraïne.

Presidentiële inauguratie gepland rond 7 mei

Buitenlandse diplomaten en waarnemers verwachten dat Poetin China als eerste bezoekt na zijn herverkiezing. Poetins formele presidentiële inauguratie staat gepland rond 7 mei.

Poetin vertelde verslaggevers zondag dat Rusland en China een soortgelijke mondiale kijk delen en genieten van veerkrachtige relaties, mede dankzij zijn goede persoonlijke betrekkingen met Xi. Ook liet hij weten dat Moskou en Peking de banden in de komende jaren verder zullen ontwikkelen.

Xi bezocht Rusland in zijn eerste buitenlandse reis na de pandemie in maart vorig jaar, kort na het begin van zijn precedentbrekende derde termijn als president van China. De twee leiders hebben vaak hun nauwe persoonlijke vriendschap geprezen en elkaar meer dan 40 keer ontmoet, voor het laatst in oktober toen Poetin eregast was op de ‘Belt and Road-top’ van China in Beijing.

Handel tussen Rusland en China ruim 218 miljard dollar

De handel tussen China en Rusland bedroeg volgens Chinese douanegegevens afgelopen januari-november 218,2 miljard dollar. Beide landen hebben zich als doel gesteld om de bilaterale handel tegen 2024 tot meer dan 200 miljard dollar te verhogen.

Xi zei in een eerder gesprek met Poetin vorige maand dat beide zijden resoluut tegenstand moeten bieden aan inmenging in binnenlandse aangelegenheden door externe krachten, wat duidt op de VS.

De Chinese onderminister van Buitenlandse Zaken, Sun Weidong, zei dat de bilaterale betrekkingen “op hun best in de geschiedenis zijn” toen hij vorige maand zijn Russische collega in Moskou ontmoette, aldus een verklaring van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

China overweegt deelname vredesconferentie Oekraïne

De ambassadeur van China liet lokale media in Bern maandag weten, dat China overweegt deel te nemen aan een vredesconferentie om de oorlog in Oekraïne te beëindigen. De conferentie zal ergens de komende maanden plaatsvinden en worden gehost door Zwitserland.

Peking lanceerde vorig jaar een 12-puntenplan voor “vrede” in Oekraïne, maar heeft tot nu toe geen significante stappen ondernomen om het conflict op te lossen, behalve het bijwonen van door het Westen geleide vredesbesprekingen in Jeddah afgelopen zomer.

De speciale gezant van China voor Euraziatische zaken, Li Hui, ontmoette eerder deze maand functionarissen in vijf Europese hoofdsteden, waaronder Moskou en Kiev.