Binnenland

Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat in gesprek met Amsterdam UMC over misstanden

20-03-2024 13:26

Een operatietafel. Foto: Richard Catabay

Redactie, TPO, 20 maart 2024 – De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGJ) zal in overleg treden met Amsterdam UMC over de heersende “professionele cultuur” op de afdeling anesthesiologie, alsmede over twee sterfgevallen die ter sprake zijn gekomen, meldt het ANP.

Deze stap is genomen naar aanleiding van een woensdag gepubliceerd kritisch artikel van Follow the Money (FTM), waarin verschillende (voormalige) medewerkers aangeven dat er een angstcultuur heerst op de afdeling en dat medische fouten soms worden verdoezeld. FTM deed hier de afgelopen maanden onderzoek naar.

Wel of geen calamiteit

Hoewel het ziekenhuis zelf de beschuldigingen niet erkent, worden in het artikel twee gevallen genoemd waarin patiënten volgens betrokkenen zijn overleden door gemelde fouten die hadden moeten worden gerapporteerd, maar dit niet werden.

De IGJ zal het ziekenhuis verzoeken om te beoordelen of de beide gevallen die in het artikel worden genoemd, als calamiteit moeten worden beschouwd. Een calamiteit wordt gedefinieerd als “een niet-beoogde of onverwachte gebeurtenis, die betrekking heeft op de kwaliteit van de zorg en die tot de dood van of een ernstig schadelijk gevolg voor een cliënt heeft geleid.”

De IGJ geeft aan dat zij in eerste instantie willen horen hoe Amsterdam UMC zelf dit verhaal beoordeelt. Op basis van de antwoorden zal de inspectie bepalen of verdere stappen nodig zijn, waarbij ze benadrukken dat een veilige en open werkcultuur cruciaal is voor goede zorg en het melden van calamiteiten door medewerkers.

Borstkas vrouw vatte vlam tijdens operatie

Volgens FTM vatte de borstkas van een vrouw vlam tijdens een operatie als gevolg van het ontbranden van desinfectiemiddel. Het ziekenhuis weerlegt echter de beschrijving van FTM over dit sterfgeval en weigert details te verstrekken vanwege privacyredenen.

Ze beweren dat er geen sprake was van een calamiteit die gerapporteerd had moeten worden. Desondanks staat het ziekenhuis open voor overleg met de inspectie en benadrukt dat patiëntveiligheid een topprioriteit is binnen Amsterdam UMC.’

‘Sterke toewijding om de patiëntveiligheid te waarborgen’

Het hoofd van de afdeling anesthesiologie heeft recentelijk het personeel aangespoord om eventuele zorgen te uiten, zelfs anoniem, benadrukt de woordvoerder. Hij verklaart dat er een sterke toewijding is om de patiëntveiligheid te waarborgen en dat hier aanzienlijk in wordt geïnvesteerd.

Dit wordt ondersteund door interne en externe onderzoeken en controles die een positieve beoordeling hebben opgeleverd.