Politiek

Maritieme corridor naar Gaza: Nederland draagt 10 miljoen euro bij

20-03-2024 11:56

Geoffrey van Leeuwen, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Foto: Martijn Beekman/Rijksoverheid

Redactie, TPO, 20 maart 2024 – Nederland gaat 10 miljoen euro bijdragen aan een nieuw initiatief om hulp naar Gaza te brengen via de zee. Minister Van Leeuwen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking maakte dit dinsdag bekend tijdens een bezoek aan de haven van Larnaca in Cyprus, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Speciaal fonds

Het geld zal worden gestort in een fonds dat opgericht wordt door de Verenigde Naties, Cyprus, de Europese Unie, de Verenigde Staten en andere internationale partners. Dit fonds zal gebruikt worden om benodigdheden aan te schaffen voor de hulpverlening aan Gaza via maritieme routes.

 

Minister Van Leeuwen: “De burgerbevolking van Gaza heeft snel en heel veel meer voedsel, water en medische hulp nodig. Nederland dringt bij alle partijen aan op uitbreiding van toegang over land: dat is de meest effectieve en efficiënte manier om grote hoeveelheden hulp Gaza in te krijgen. Zolang dat niet voldoet, blijven we alle mogelijkheden onderzoeken. We dragen al bij met luchtdroppings, en nu dus ook aan hulp via zee.”

 

Tijdens zijn bezoek inspecteerde de minister ook de locatie waar hulpgoederen worden gecontroleerd voordat ze met instemming van Israël aan boord van schepen worden geladen.

Hij sprak ook met vertegenwoordigers van het centrum dat verantwoordelijk is voor de coördinatie van hulpbijdragen van verschillende landen. De minister benadrukt het belang van samenwerking en het overwinnen van praktische obstakels bij het opzetten van deze hulpcorridor.

56 miljoen euro extra voor humanitaire hulp Gaza

Het Nederlandse kabinet heeft sinds het begin van het conflict in Gaza een extra bedrag van 56 miljoen euro toegezegd voor humanitaire hulp. Deze steun komt bovenop de jaarlijkse steun van 51 miljoen euro die Nederland al uittrekt voor ontwikkelingssamenwerking en humanitaire hulp aan de Palestijnen.

Bovendien draagt Nederland indirect bij aan de inzet van VN-organisaties en het Rode Kruis in Gaza via structurele bijdragen.