Binnenland

Raad van State bekrachtigt: ‘Trustbelastingdienst en geboortetrust bestaan niet’

20-03-2024 15:28

Vrouwe Justitia @Pixabay

Redactie, TPO, 20 maart 2024 – De rechtbank Midden-Nederland heeft zichzelf terecht onbevoegd verklaard in een zaak die betrekking heeft op de ‘Trustbelastingdienst’. Tot dat oordeel is de Raad van State woensdag gekomen, meldt het ANP.

De eisers in deze zaak hebben ook geen recht op schadevergoeding voor vermeende geleden schade door beschuldigingen van de staatssecretaris van Financiƫn.

Complotdenkers geloven in ‘geboortetrust’

De zaak werd aangespannen door een groep mensen die geloofden recht te hebben op een ‘geboortetrust’ van 1,5 miljoen euro, waarvan zij ten onrechte dachten dat de fiscus deze voor elke burger beheerde.

Volgens het verhaal zouden zij, door zichzelf ‘autonoom’ te verklaren en alle banden met de overheid te verbreken, dit geld als een ‘erfenis’ kunnen opeisen door simpelweg een brief te sturen naar de Trustbelastingdienst. Tijdens de zaak bij de rechtbank in Utrecht werd duidelijk dat de Belastingdienst al minstens 7900 van deze brieven heeft ontvangen. Alle brieven werden beantwoord met de mededeling dat er niets mee zou worden gedaan.

Staatssecretaris Marnix van Rij van FinanciĆ«n waarschuwde de briefschrijvers om niet te geloven in “valse profeten” en stelde dat de ambtenaren die de brieven beantwoordden ook mensen hadden kunnen helpen met een legitiem verzoek.

‘Trustbelastingdienst geen bestaand bestuursorgaan’

Een kleine groep eisers was niet tevreden met het antwoord van de Belastingdienst en stapte naar de rechter. Zij wilden duidelijkheid over wie verantwoordelijk was voor het beantwoorden van de brieven en wilden dat de uitkering in gang werd gezet.

De rechtbank ging echter niet mee in het verhaal van de geboortetrust en verklaarde zichzelf onbevoegd om uitspraak te doen over het handelen van de Trustbelastingdienst, aangezien deze volgens hen “zonder twijfel” geen bestaand bestuursorgaan is. De Raad van State heeft de uitspraak van de rechtbank nu bevestigd. Volgens de RvS hebben de eisers niet voldoende kunnen aantonen, waarom de uitspraak vernietigd zou moeten worden.

Bovendien heeft de RvS een streep gezet door de schadevergoeding die de eisers wilden vanwege beschuldigingen van misbruik van hun recht door de staatssecretaris, aangezien deze beschuldigingen tijdens de zitting bij de rechtbank zijn ingetrokken.