Binnenland

Uitblijven informatie COA over azc wekt ergernis bij gemeente Oldebroek

20-03-2024 14:21

Wonen in azc, Foto: Inge van Mill

Redactie, TPO, 20 maart 2024 – Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft herhaaldelijk nagelaten de afgesproken datum voor het verstrekken van informatie aan de Gelderse gemeente Oldebroek te respecteren, zoals bleek uit een brief van burgemeester Tanja Haseloop-Amsing aan het COA.

De gemeente en haar inwoners hebben verwachtingen gekoesterd die niet zijn nagekomen, wat heeft bijgedragen aan een negatieve perceptie, meldt het ANP.

Aanvullend natuuronderzoek

In de zomer van 2023 kondigde het COA aan een asielzoekerscentrum voor 300 mensen te willen vestigen op een voormalig recreatiepark in Oldebroek, waarop veel weerstand ontstond.

Begin dit jaar werd vastgesteld dat aanvullend natuuronderzoek nodig was vanwege mogelijke aanwezigheid van beschermde plant- en diersoorten in het gebied. Het COA informeerde Oldebroek op 1 maart over deze bevindingen en verklaarde dat verdere afstemming met de provincie Gelderland, als vergunningverlener, vereist is.

De gemeente werd beloofd dat half maart een definitief natuurrapport, inclusief feedback van de provincie, aan hen zou worden voorgelegd. Echter, medio maart is gepasseerd zonder enig contact, waardoor Haseloop dringend vraagt om spoedige opheldering over de mogelijke komst van het asielzoekerscentrum.