Binnenland

‘Basisdienstverlening schuldhulpverlening’ moet toegankelijkheid schuldhulpverlening in gemeenten verbeteren

21-03-2024 13:32

Illustratiefoto @Freepik

Redactie, TPO, 21 maart 2024 – Het kabinet, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de branchevereniging voor financiële hulpverleners NVVK en de vereniging van directeuren in het sociaal domein Divosa ondertekenen donderdag gezamenlijk een plan om de schuldhulpverlening in Nederland te versterken, meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Het plan, genaamd de ‘basisdienstverlening schuldhulpverlening’, heeft tot doel om de toegankelijkheid van schuldhulpverlening te verbeteren en te zorgen dat in elke gemeente minimaal dezelfde diensten worden aangeboden.

Jaarlijks structureel 40 miljoen euro extra

Het initiatief omvat onder andere het gelijktrekken van dienstverlening op het gebied van schulden, waarbij gemeenten de vrijheid behouden om op maat gemaakte ondersteuning aan hun inwoners aan te bieden.

Het Rijk zal vanaf dit jaar structureel 40 miljoen euro extra beschikbaar stellen om de implementatie van deze basisdienstverlening mogelijk te maken, als reactie op bevindingen zoals die van de Nationale Ombudsman, die aantoonden dat de toegankelijkheid van schuldhulpverlening sterk kan variëren per gemeente.

De basisdienstverlening omvat verschillende elementen, waaronder specifieke hulpaanbiedingen voor diverse doelgroepen, standaard aanbiedingen van saneringskredieten met een aflostermijn van 18 maanden, en het verstrekken van begeleiding en nazorg.

Daarnaast hebben de vier partijen overeengekomen dat er altijd persoonlijk contact zal worden opgenomen met mensen die na afronding van een schuldhulptraject opnieuw in de schulden dreigen te raken.

726.000 huishoudens met problematische schulden

Deze bestuurlijke afspraken zijn een stap in de ambitie van het kabinet om het aantal mensen met schulden tegen 2030 te halveren, aangezien er momenteel nog 726.000 huishoudens in Nederland zijn met problematische schulden.

De invoering van de basisdienstverlening moet ervoor zorgen dat het aantal mensen dat duurzaam schulden oplost met hulp van de gemeente, verdubbelt.

Op donderdag 21 maart ondertekenen Divosa-voorzitter Erik Dannenberg, NVVK-voorzitter Marco Florijn, voorzitter van de VNG-commissie Participatie, Schuldhulpverlening en Integratie Peter Heijkoop, samen met minister Carola Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, de bestuurlijke afspraken.

Invoering ‘Basisdienstverlening schuldhulpverlening’ voor de zomer

Het streven is dat alle schuldhulpverleningsorganisaties en gemeenten de basisdienstverlening schuldhulpverlening, bestaande uit 20 elementen, voor de zomer zullen invoeren.

Hoewel veel elementen al in verschillende gemeenten worden toegepast, moeten sommige nog ontwikkeld worden en worden andere nog onderzocht op effectiviteit. De afspraken zullen voor de zomer verder worden uitgewerkt in een gedetailleerd actieplan.