Politiek

Inhoudelijke onderhandelingen over nieuw kabinet officieel van start gegaan

21-03-2024 15:08

PVV-leider Geert Wilders in de Tweede Kamer. (Screenshot Tweede Kamer)

Redactie, TPO, 21 maart 2024 – De onderhandelingen over de vorming van een rechts kabinet met PVV, VVD, NSC en BBB zijn officieel gestart. PVV-leider Geert Wilders is positief gestemd, ondanks de uitdagingen die voor hen liggen, meldt het ANP.

Wilders: “Misschien gaan we historie schrijven, wie weet.”

Informateurs Elbert Dijkgraaf (SGP) en Richard van Zwol (CDA)

Bij aankomst deden de overige partijleiders echter geen uitspraken. De Tweede Kamer stemde eerder in met het voorstel van Wilders om voormalig SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf en staatsraad van CDA-huize Richard van Zwol aan te stellen als informateurs.

Zij nemen het stokje over van SER-voorzitter Kim Putters. Putters had in de afgelopen maand met de partijleiders besproken welke vorm hun samenwerking zou moeten aannemen.

Tijdens deze gesprekken opperde Putters het idee van een ‘programkabinet’, dat zich meer op afstand van de Tweede Kamer zou bevinden dan gebruikelijk. Het is echter nog onduidelijk in hoeverre dit in de praktijk verschilt van een standaard meerderheidskabinet, aangezien zowel NSC als VVD niet enthousiast waren over deze optie.

Ondanks deze bedenkingen zijn alle vier de onderhandelende partijen bereid om verder te praten over deze mogelijke kabinetsvorm en de inhoudelijke details ervan.