Politiek

Nederland maakt ruim 350 miljoen vrij voor Oekraïne voor aanschaf F16-munitie en drones

21-03-2024 12:42

Minister van Defensie Kajsa Ollongren

Redactie, TPO, 21 maart 2024 – Nederland maakt meer dan 150 miljoen euro vrij voor de aankoop van munitie bestemd voor Oekraïne, specifiek gericht op lucht-grondwapens die gebruikt zullen worden door F-16’s.

Minister van Defensie, Kajsa Ollongren, deelde dit nieuws na een bijeenkomst dinsdag van de Ukraine Defence Contact Group (UDCG), meldt het ministerie van Defensie.

F16’s, reserveonderdelen en munitie

De munitie zal rechtstreeks bij de industrie worden aangeschaft. Tegelijkertijd zal Nederland opnieuw eerder toegezegde F-16-jachtvliegtuigen naar Roemenië sturen, waar ze ingezet zullen worden voor het trainen van Oekraïense en Roemeense vliegers.

Dit omvat niet alleen de toestellen zelf, maar ook alle bijbehorende reserveonderdelen en munitie, zoals gemeld door Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim tijdens de UDCG-bijeenkomst.

F16’s naar Oekraïne

Samen met Denemarken en de Verenigde Staten leidt Nederland de luchtmachtcoalitie van de UDCG. Van de Nederlandse F-16’s die beschikbaar zijn gesteld, zullen er in Roemenië 18 gevechtsvliegtuigen gebruikt worden voor opleidingsdoeleinden.

De overige 24 Nederlandse F-16’s zijn bestemd voor levering aan Oekraïne, waarvan een deel momenteel gereed wordt gemaakt, in samenwerking met coalitiepartners.

 

200 miljoen euro voor drones

Naast de toezeggingen betreffende munitie en vliegtuigen, heeft Nederland ook een bijdrage van ruim 200 miljoen euro toegezegd op het gebied van drones. Er zijn plannen om een aanzienlijk aantal ISR (Intelligence Surveillance Reconaissance)-drones aan te kopen en deze te doneren aan Oekraïne, in overleg met andere partners en de Oekraïense strijdkrachten.

Minister Ollongren: “Deze drones zijn reeds in gebruik en hebben zich bewezen op het slagveld.”