Binnenland

Onderzoeksraad voor Veiligheid: onderzoek naar situaties met dreigende vliegtuigbotsingen

21-03-2024 15:22

Illustratiefoto @Pixabay

Redactie, TPO, 21 maart 2024 – De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft aangekondigd een onderzoek te starten naar zogenaamde ‘airproxen’, situaties waarbij twee luchtvaartuigen bijna met elkaar in botsing komen, meldt het ANP.

Identificeren van gemeenschappelijke factoren

Het doel van dit onderzoek is om patronen te identificeren in incidenten rond airproxen en hieruit lessen te trekken voor de toekomst, aldus de raad in een verklaring.

Dit specifieke themaonderzoek zal zich concentreren op de kleine luchtvaartsector en zal zich richten op het identificeren van gemeenschappelijke factoren die leiden tot airproxen, evenals op de effectiviteit van bestaande maatregelen om het risico op dergelijke incidenten te verminderen.

Kwartaalrapport luchtvaart: 9 gevallen van airproxen

In de Kwartaalrapportage Luchtvaart, die donderdag is gepresenteerd, wordt vermeld dat er vorig jaar negen gevallen van airproxen zijn onderzocht. Een voorbeeld hiervan deed zich voor op 8 oktober bij vliegveld Midden-Zeeland, waar een Cesna, na het droppen van parachutisten, terugkeerde om te landen en bijna botste met een zweefvliegtuig.

De beide toestellen passeerden elkaar op zeer korte afstand. “Het is in het belang van iedereen om duidelijke lessen te trekken uit airproxen voor de toekomst,” aldus voorzitter Chris van Dam.

“Het zou fantastisch zijn als het aantal airproxen bij een volgend jaaroverzicht van onderzochte luchtvaartincidenten aanzienlijk lager ligt!”