Buitenland

Zelensky vraagt westerse leiders om meer geavanceerde luchtafweersystemen

21-03-2024 11:22

Dmytro Larin/Shutterstock

Redactie, TPO, 21 maart 2024 – De Oekraïense president Volodymyr Zelensky doet een dringend verzoek aan zijn westerse bondgenoten om meer luchtverdedigingssystemen naar zijn land te sturen, zo valt te lezen in een bericht van Zelensky op X.

Tijdens de EU-top in Brussel, waar Europese leiders donderdag samenkomen, zal onder andere de oorlog in Oekraïne worden besproken.

 

 

Kiev werd afgelopen nacht getroffen door 31 Russische raketten, die door Oekraïense luchtafweer werden neergehaald. Desondanks blijft Zelensky benadrukken, dat extra systemen nodig zijn om zijn land te kunnen verdedigen tegen voortdurende Russische agressie, aangezien de terreur dag en nacht doorgaat.

Amerikaanse Patriot-systemen

Zelensky doet een specifiek beroep op zijn bondgenoten voor meer geavanceerde luchtafweersystemen, zoals de Amerikaanse Patriot-systemen:

“Het is mogelijk om er een einde aan te maken door middel van mondiale eenheid. Als het ons helpt met luchtverdedigingssystemen. Russische terroristen beschikken niet over raketten die Patriot en andere leidende wereldsystemen kunnen omzeilen.”

Hij benadrukt dat deze bescherming dringend nodig is in verschillende regio’s van Oekraïne, van Kiev tot Charkiv, Soemy tot Cherson en Odesa tot de regio Donetsk. Zelensky gelooft dat deze vraag kan worden vervuld als zijn bondgenoten de politieke wil tonen om actie te ondernemen.