Politiek

EU: Mogelijk heffingen van bijna 50 procent op invoer Russisch graan

22-03-2024 10:43

Zysko Sergii/Shutterstock

Redactie, TPO, 22 maart 2024 – De Europese Unie overweegt importheffingen op graan uit Rusland en Belarus in te voeren, gezien de recente toename van graanimporten die de Europese markt kunnen destabiliseren, meldt het ANP.

De Europese Commissie heeft vastgesteld dat de invoer van graan de afgelopen maanden en jaren aanzienlijk is gestegen, wat mogelijk in strijd is met internationale handelsafspraken en reden kan zijn voor het opleggen van heffingen.

De voorgestelde heffingen zouden een prijsverhoging van 40 tot 50 procent betekenen.

Graan feitelijk afkomstig uit Oekraïne

De importheffingen zouden ook gelden voor graan dat feitelijk uit Oekraïne afkomstig is, maar via Rusland wordt geëxporteerd naar de EU om heffingsvrij te worden ingevoerd.

Deze praktijk, waarbij graan uit Oekraïne eerst naar Rusland wordt gebracht en dan als Russisch graan de EU binnenkomt, zou onder de nieuwe regels belast worden.

‘Nederland steunt voorstel’

In het afgelopen jaar ging het om ongeveer 4 miljoen ton graan uit Rusland. Graan dat rechtstreeks via de EU naar andere landen wordt doorgevoerd, bijvoorbeeld via de haven van Rotterdam, zou niet onderhevig zijn aan deze heffingen.

De invoering van de tarieven kan snel verlopen, omdat het een kwestie van douane is die relatief eenvoudig en met een ruime meerderheid door de EU-lidstaten kan worden besloten.

Verscheidene lidstaten, waaronder naar verluidt Nederland volgens EU-diplomaten, hebben al hun steun uitgesproken voor de invoering van deze heffingen. Het Europees Parlement heeft echter geen stem in dit proces.