Buitenland

Grote aanval door Rusland op energienetwerk in Oekraïne

22-03-2024 10:22

Kerncentrale van Zaporizja, foto: Ihor Bondarenko/Shutterstock

Redactie, TPO, 22 maart 2024 – Oekraïne heeft melding gemaakt van een omvangrijke aanval op zijn energienetwerk, meldt het ANP. Door de aanval is de elektriciteit voor zo’n 700.000 mensen uitgevallen, onder meer in Charkov.

Grote kerncentrale van Zaporizja nog operationeel

Volgens de Oekraïense minister van Energie, Herman Halusjtsjenko, gaat het om de meest uitgebreide Russische aanval op het netwerk tot nu toe, die als doel heeft het zo effectief mogelijk uitschakelen van de energievoorziening in het land.

DTEK, een particuliere energieleverancier, bevestigt aanvallen op energiecentrales, terwijl de grote kerncentrale van Zaporizja nog steeds operationeel is. Dat ondanks problemen gemeld door het Internationale Atoomenergieagentschap (IAEA,) als gevolg van “gevechtshandelingen”.

 

60 ‘Shahed’-drones en bijna 90 raketten

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky maakt vrijdagochtend melding van een nacht vol aanvallen door Rusland, waarbij het land meer dan 60 ‘Shahed’-drones en bijna 90 raketten van verschillende typen gelanceerd zou hebben.

Doelwitten zouden onder meer energiecentrales, energietoevoerleidingen, een hydro-elektrische dam, woongebouwen en zelfs een trolleybus zijn geweest.

Zelensky laat weten dat de elektrische stroom wordt hersteld en dat de herstelwerkzaamheden in Charkov en de regio Zaporizja, Sumy, Poltava, Dnipro, Odesa, Khmelnytskyi en de regio Vinnytsja en Ivano-Frankivsk gisteravond al zijn begonnen.