Binnenland

Limburg bezorgd over maandenlange afsluiting Julianakanaal: ‘Geheel eenzijdige afweging’

22-03-2024 11:34

Julianakanaal @Rijkswaterstaat, Bart van Eyck

Redactie, TPO, 22 maart 2024 – De provincie Limburg uit ernstige bezorgdheid over de langdurige afsluiting van het Julianakanaal voor scheepvaartverkeer, meldt het ANP. Ze beschouwt de afweging als eenzijdig en mist betrokkenheid van de regio bij het besluitvormingsproces.

Rijkswaterstaat kondigde eerder deze week aan dat het kanaal vanaf oktober maandenlang gesloten zal zijn om een bouwkuip te verwijderen. Brancheorganisaties voor transport- en binnenvaartbedrijven waren verrast door dit besluit, dat zij als plotseling bestempelden.

‘Onveilige situatie vanwege beschadigde bouwkuip’

Limburg benadrukt dat de regio niet voldoende is betrokken bij de uiteindelijke besluitvorming, ondanks herhaalde zorgen die eerder zijn geuit over de plannen. De provincie vreest aanzienlijke schade voor het Limburgse bedrijfsleven als gevolg van de afsluiting van het Julianakanaal.

Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat beweert dat het besluit niet onverwacht kwam en belooft volgende week met ondernemers in gesprek te gaan over de gevolgen. Limburg waardeert deze stap, maar benadrukt dat overleg vóór het besluit meer ruimte biedt voor inspraak dan achteraf.

Rijkswaterstaat verklaart dat de huidige situatie in het kanaal onveilig is vanwege de beschadigde bouwkuip. De drooglegging van het kanaal over een lengte van 4 kilometer staat gepland vanaf oktober om de kuip te verwijderen, met een verwachte afronding in april of mei van het volgende jaar, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Onderzoek schadeloosstelling getroffen bedrijven

De provincie Limburg onderzoekt de mogelijkheid om het kanaal gedeeltelijk bevaarbaar te houden tijdens de werkzaamheden.

Ondernemers die worden getroffen door de drooglegging kunnen gebruikmaken van een compensatieregeling, hoewel Rijkswaterstaat nog geen details kan geven over de hoogte van de vergoedingen. Limburg dringt aan op een aanzienlijke schadeloosstelling voor getroffen bedrijven.