Buitenland

Rusland, China en Algerije vetoën VN-resolutie voor staakt-het-vuren Gazastrook

22-03-2024 15:51

Verenigde Naties @PIxabay

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft de Amerikaanse resolutie voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook niet aangenomen. Rusland en zo ook China maakten gebruik van hun vetorecht, meldt het ANP.

Naast Rusland en China stemde ook Algerije tegen de resolutie en onthield Guyana zich van stemming. Twaalf landen stemden vóór de resolutie.

‘Hypocriet’

Rusland stelt dat de opgestelde tekst in de resolutie niet ver genoeg gaat. Bij eerdere resoluties, waarbij Hamas en Israël werden oproepen om de wapens neer te leggen, waren het juist de Verenigde Staten die dwars lagen.

Om die reden verwijt Rusland de Amerikanen hypocriet te zijn, omdat het land nu ineens wel voor een staakt-het-vuren is.

‘Signaal voor mogelijke Israëlische aanval op Rafah’

Moskou beschuldigt Washington van medeverantwoordelijkheid voor de meer dan 30.000 doden in de Gazastrook. Volgens de Russische VN-ambassadeur zou het aannemen van de resolutie tevens een signaal zijn voor een mogelijke grootschalige Israëlische aanval op Rafah.

De Amerikaanse ambassadeur weerlegt deze beweringen en beschuldigt Rusland ervan de Veiligheidsraad als politiek instrument te gebruiken, waarbij het tegen de resolutie stemde enkel vanwege de Amerikaanse oorsprong ervan.