Buitenland

Britse premier kondigt plannen aan om honderden miljoenen te investeren in kernindustrie

25-03-2024 09:57

De Britse premier Rishi Sunak, Foto: Shag 7799/Shutterstock

Redactie, TPO, 25 maart 2024 – De Britse premier Rishi Sunak heeft ambitieuze plannen aangekondigd om de nucleaire industrie de komende jaren te versterken door middel van investeringen ter waarde van honderden miljoenen, meldt het ANP.

Deze investeringen zullen naar verwachting tegen 2030 ongeveer 40.000 nieuwe banen creëren, waarvan minstens 200 miljoen pond (172 miljoen euro) zal worden toegewezen aan Barrow-in-Furness, een stad in het noordwesten van Engeland die bekend staat om de bouw van nucleaire onderzeeërs.

Militaire en civiele nucleaire sector

Daarnaast zal nog eens 353 miljoen pond (303 miljoen euro) worden besteed aan het stimuleren van nieuwe banen en opleidingen in zowel de militaire als civiele nucleaire sector.

Om deze plannen te realiseren, zal de Britse regering nauw samenwerken met vooraanstaande defensiebedrijven, zoals BAE Systems, Rolls-Royce, Babcock en energiegigant EDF.

Premier Sunak benadrukt dat deze investeringen cruciaal zijn om “de toekomst van onze nucleaire afschrikking en kernenergie veilig te stellen”, en dat ze essentieel zijn voor de nationale veiligheid en energievoorziening van het Verenigd Koninkrijk. De Labour-oppositie heeft reeds haar volledige steun uitgesproken voor deze plannen.

Groeiende politieke consensus over noodzaak kernenergie

Barrow-in-Furness speelt een cruciale rol spelen bij de productie van de volgende generatie nucleair aangedreven onderzeeërs, die naar verwachting een integraal onderdeel zullen vormen van het Aukus-veiligheidspact met Australië en de Verenigde Staten.

Deze ontwikkelingen reflecteren een groeiende politieke consensus, ook internationaal, over de noodzaak van nucleaire energie als onderdeel van de strategieën voor klimaatverandering en energiezekerheid.

In Nederland groeit de politieke steun voor extra investeringen in kernenergie. De directeur van uraniumverrijker Urenco in Almelo verklaarde onlangs in een interview met het ANP dat Nederland vier nieuwe kerncentrales nodig heeft om de klimaatdoelstellingen te halen, in plaats van de oorspronkelijk geplande twee.