Buitenland

Campagne Britse overheid moet migranten die Kanaal willen oversteken ontmoedigen

25-03-2024 14:38

Migranten Frankrijk
AP Photo/Francisco Seco.

Redactie, TPO, 25 maart 2024 – De Britse overheid lanceert een sociale media campagne om migranten, voornamelijk Vietnamezen, te ontmoedigen om met kleine bootjes vanuit Noord-Frankrijk het Kanaal over te steken, meldt het ANP.

Via Facebook en YouTube worden filmpjes verspreid waarin mensen, die eerder de gevaarlijke overtocht hebben gemaakt, hun verhaal doen.

Toename van 15 procent

Deze berichten benadrukken de risico’s van illegale reizen naar het Verenigd Koninkrijk, waaronder de gevaren tijdens de overtocht en het risico op uitbuiting door mensensmokkelbendes, evenals de consequenties van illegaal verblijf zonder toegang tot sociale voorzieningen.

Het aantal migranten dat het Kanaal oversteekt is de afgelopen maanden met 15 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, waarbij een groter deel afkomstig is uit Vietnam.

Dit jaar maakten al ruim 4.043 migranten de overtocht, vergeleken met de 3.683 een jaar eerder. Afgelopen woensdag werden 514 migranten onderschept, die de overtocht van Frankrijk naar het Verenigd Koninkrijk maakten.

De campagne is vergelijkbaar met eerdere initiatieven gericht op migranten uit Albaniƫ, die volgens het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken hebben geleid tot een vermindering van 90 procent van het aantal vluchtelingen uit dat land.