Buitenland

Hof verlaagt borgsom Trump naar 175 miljoen dollar

25-03-2024 17:04

Donald Trump
Donald Trump (AP Photo/George Walker IV)

Redactie, TPO, 25 maart 2024 – Een hoger beroepshof in New York heeft de borgsom van 454 miljoen dollar, die oud-president Donald Trump moest rondkrijgen om in hoger beroep te gaan in een verloren fraudezaak, verlaagd naar 175 miljoen, meldt Bloomberg.

Het hof kwam maandag tot deze uitspraak nadat de vastgoedmagnaat beweerde dat hij eigendommen met verlies zou moeten verkopen om geld vrij te maken.

Risico inbeslagname verkleind

Deze uitspraak kwam op de dag dat Trump geconfronteerd werd met een deadline om de boete te betalen of een borg te storten ter waarde van 120 procent van het vonnis, bijna 545 miljoen dollar. Hij heeft nu 10 dagen om de borgsom van 175 miljoen dollar te storten, zo bepaalde de rechtbank.

Door deze beslissing is de kans groot dat Trump verder kan met zijn hoger beroep zonder het risico dat zijn bezittingen in beslag worden genomen door de procureur-generaal van New York, Letitia James, wegens gebrek aan betaling.

Het hoger beroepshof heeft geen verklaring gegeven voor hun beslissing.

De uitspraak is een tegenvaller voor James, die had betoogd dat Trump verplicht zou moeten worden om een borg te storten voor het volledige bedrag. Volgens de procureur-generaal van New York is Trump niet te vertrouwen wat betreft het betalen van het verschuldigde bedrag, mocht zijn hoger beroep mislukken.

 

Juridische problemen Trump duren voort

Trump kan nog steeds in beroep gaan tegen de beslissing over de borg bij de hoogste rechtbank van New York om verdere verlaging te zoeken. De voormalige president had gevraagd om een lagere borg of helemaal geen borg om de financiële druk op hem te verlichten, terwijl hij campagne voert om terug te keren naar het Witte Huis.

Zijn juridische problemen blijven echter voortduren, aangezien hij ook in hoger beroep gaat tegen een uitspraak van 83,3 miljoen dollar in een andere civiele zaak die hij dit jaar verloor. Bovendien wordt Trump geconfronteerd met vier strafvervolgingen, waarvan de eerste naar verwachting volgende maand in Manhattan zal worden berecht.