Binnenland

Uit Oekraïne gevluchte Algerijn moet van de rechter Nederland verlaten

25-03-2024 16:42

Vrouwe Justitia @Pixabay

Redactie, TPO, 25 maart 2024 – Een Algerijn die gevlucht is uit Oekraïne moet vóór 1 april terugkeren naar Algerije, zoals bepaald door een uitspraak van de rechtbank Rotterdam, meldt het ANP. Deze uitspraak volgt een beslissing over de zogenaamde derdelanders van de Raad van State.

Vorige week oordeelde de vreemdelingenkamer van de rechtbank in Roermond echter dat derdelanders hun recht op tijdelijke bescherming net zo lang mogen behouden als alle andere ontheemden uit Oekraïne.

Tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne

Derdelanders zijn mensen die vanuit Oekraïne naar Nederland zijn gevlucht en daar een tijdelijke verblijfsvergunning hadden voordat de oorlog uitbrak. In Nederland genoten zij lange tijd dezelfde bescherming als gevluchte Oekraïners, inclusief het recht om te wonen, werken, studeren en leefgeld te ontvangen.

Volgens de Raad van State zou deze tijdelijke bescherming op 4 maart aflopen, en zouden derdelanders alleen kunnen blijven door asiel aan te vragen. Na deze uitspraak heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid derdelanders een terugkeerbesluit gegeven.

‘Geen reden om af te wijken van het oordeel van RVS’

Velen, waaronder de Algerijnse man, hebben hiertegen beroep aangetekend. In tegenstelling tot de rechtbank in Roermond, waar twee Algerijnen samen met iemand uit Ghana hun zaak wonnen, heeft de rechtbank in Rotterdam “geen reden gezien om af te wijken van het oordeel van de Raad van State”.

Het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft beroep aangetekend tegen de uitspraak van de rechtbank in Roermond. De Raad van State wacht volgens een woordvoerster op alle beroepen om ze mogelijk gezamenlijk te behandelen.

Woensdag zal de rechtbank in Haarlem uitspraak doen in zaken die zijn aangespannen door derdelanders uit India, Pakistan en Ghana.