Binnenland

WTC Leeuwarden: tot januari 2025 overlooplocatie voor Ter Apel

25-03-2024 11:02

WTC Leeuwarden, WTC Expo, foto: raymond @Mapillary.com

Redactie, TPO, 25 maart 2024 – Het WTC in Leeuwarden heeft haar deuren geopend als een overlooplocatie voor het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel, meldt het ANP. De opvang kan maximaal 250 mensen huisvesten en zal beschikbaar zijn tot 5 januari volgend jaar.

In eerste instantie mogen de asielzoekers maximaal tien dagen in de hal van het WTC in de Friese hoofdstad verblijven, waarna ze naar Ter Apel moeten gaan om het registratieproces te doorlopen.

‘Geen geschikte locatie’

Hoewel de gemeente Leeuwarden het WTC eigenlijk niet als geschikte locatie beschouwt voor deze groep asielzoekers, heeft het college toch ingestemd vanwege de stagnatie in de doorstroom van asielzoekers. Het WTC, ook wel bekend als WTC Expo, is het grootste evenementen en beurscomplex van Friesland.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) plant later in het jaar ook asielzoekers op te vangen die verder zijn in hun aanmeldproces maar nog geen plaats hebben op een COA-locatie.

Momenteel verblijven in het aanmeldcentrum in Ter Apel al ruim twee weken meer mensen dan het toegestane maximum van 2000. Het is echter nog onzeker of de overlooplocatie in Leeuwarden zal bijdragen aan het verminderen van dit aantal, aldus een woordvoerder van het COA. “Alle kleine beetjes helpen”, voegt hij eraan toe.