Politiek

Amsterdamse gemeenteraad debatteert woensdag over gedrag ambtenaar Tofik Dibi

26-03-2024 10:13

Tofik Dibi.

Redactie, TPO, 26 maart 2024 – In de Amsterdamse gemeenteraad zullen JA21, VVD en CDA woensdag vragen stellen over het gedrag van Tofik Dibi, een ambtenaar in Nieuw-West, meldt de Telegraaf.

Dibi heeft stickers ontworpen waarin VVD, CDA en BBB medeplichtigheid aan genocide wordt verweten vanwege de oorlog in Gaza, gemaakt in de huisstijl van de partijen.

Eerdere bezwaren tegen gedrag Dibi

JA21-fractievoorzitter Kevin Kreuger is van mening dat Dibi, werkzaam als bestuursadviseur voor stadsdeelbestuurder Emre Ünver van Nieuw-West, te ver gaat.

Kreuger heeft eerder al bezwaren geuit tegen het gedrag van Dibi, zoals het retweeten van een oproep om een herdenking van de Februaristaking te verstoren en het plaatsen van een foto van kakkerlakken bij een oproep om producten uit Israël te boycotten.

Kreuger hoopt dat burgemeester Femke Halsema het gedrag van Dibi woensdag zal veroordelen.

Gedragscode voor Amsterdamse ambtenaren

De gedragscode voor Amsterdamse ambtenaren vereist dat zij zich ook als privépersoon niet op een manier uitlaten, die de gemeente kan schaden. VVD en CDA, beide doelwitten van Dibi’s stickeractie, zullen ook vragen stellen.

VVD-fractievoorzitter Daan Wijnants benadrukt dat het ontwerpen van stickers in de stijl van politieke partijen neerkomt op het verspreiden van desinformatie. Hij wil helderheid over de passendheid van dit gedrag voor een gemeenteambtenaar.

CDA’er Havelaar sluit zich hierbij aan en oppert dat Dibi wellicht een ander beroep moet overwegen, aangezien hij de grenzen opzoekt van wat acceptabel is voor een ambtenaar.

‘Dibi moet zelf de conclusie trekken’

Verantwoordelijk wethouder Hester van Buren (Personeel & Organisatie) weigert commentaar te geven op de actie, met het standpunt dat opmerkingen van individuele ambtenaren die op persoonlijke titel zijn gemaakt niet worden besproken.

De vrijheid van meningsuiting geldt voor elke burger, maar ambtenaren moeten zich houden aan de gedragscode van de gemeente Amsterdam. VVD-fractievoorzitter Wijnants merkt echter op dat het gedrag van Dibi steeds verder gaat en hij suggereert dat Dibi zelf de conclusie zou moeten trekken dat zijn gedrag niet past bij zijn ambt.

Stadsdeelcommissielid Piet Boon van GoedBeterWest deelt deze mening en acht de positie van Dibi onhoudbaar.

De Telegraaf heeft Dibi om een reactie gevraagd, maar hij wilde deze niet geven.