Politiek

EU-landen akkoord met versoepelen Europese klimaat- en milieuregels voor boeren

26-03-2024 11:46

Illustratiefoto @freepik

Redactie, TPO, 26 maart 2024 – De EU-landen hebben dinsdag ingestemd met het versoepelen van Europese klimaat- en milieuregels voor boeren, met de verwachting dat deze versoepelingen in juni van kracht worden als het Europees Parlement ook akkoord gaat, meldt het ANP.

De voorgestelde wijzigingen omvatten onder andere het vrijwillig maken van bepaalde voorwaarden voor EU-subsidies, waardoor boeren niet langer het risico lopen subsidies te verliezen als ze hier niet aan voldoen.

Vrijgesteld van controles en sancties

Daarnaast kunnen EU-landen vaker en meer uitzonderingen maken, waarbij middelgrote en kleine boeren, die tweederde van het totale aantal uitmaken, worden vrijgesteld van controles en eventuele sancties.

Hoewel de Europese Unie al geruime tijd probeert de landbouwsector in een meer klimaat- en milieuvriendelijke richting te sturen, ervaren boeren deze veranderingen als te abrupt.

Onder invloed van aanhoudende protesten en met het oog op de naderende Europese verkiezingen, zijn nationale regeringen en Brussel de laatste tijd steeds meer concessies gaan doen om tegemoet te komen aan de zorgen van boeren.