Binnenland

ING: Eén op drie huiseigenaren wil onder voorwaarden kamer verhuren

26-03-2024 10:43

Illustratiefoto @Pixabay

Redactie, TPO, 26 maart 2024 – Een aanzienlijk deel van de huiseigenaren in Nederland is bereid om onder bepaalde voorwaarden een kamer of etage van hun huis te verhuren om de krapte op de woningmarkt tegen te gaan, meldt het ANP.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van ING,

Regels rondom huurbescherming obstakel

Manager wonen Wim Flikweert van ING benadrukt dat zelfs een kleine 2 procent van deze huiseigenaren die daadwerkelijk overgaat tot verhuur, zou resulteren in bijna 80.000 extra woonruimtes, wat overeenkomt met een jaarlijkse bouwproductie.

Echter, de huidige regels rondom huurbescherming vormen nog een obstakel voor velen, aangezien huurders niet gedwongen kunnen worden de woning te verlaten bij verkoop.

Dat vermindert de bereidheid tot verhuur onder koopwoningbezitters. Daarnaast zijn er zorgen over mogelijke negatieve effecten op de waarde van het huis.

Positieve trend sentiment woningmarkt

Ondanks de aanhoudende krapte op de woningmarkt vertoont het sentiment ten aanzien van de woningmarkt een positieve trend in vergelijking met voorgaande jaren, volgens de Woonindex van ING.

Dit is nu al het vierde opeenvolgende kwartaal waarin een toename van het sentiment wordt waargenomen. Deze positieve verschuiving wordt deels toegeschreven aan de dalende hypotheekrente, waardoor de aanschaf van een woning financieel aantrekkelijker wordt.

Niettemin blijft een aanzienlijke meerderheid van de starters sceptisch, voornamelijk vanwege de nog steeds hoge prijzen die hen ontmoedigen om de stap naar een koopwoning te zetten.